Plenković: U Dubrovniku ćemo održati summit jugoistočne Europe za podršku Ukrajini

Foto: EPA

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je u Kijevu najavio summit zemalja jugoistočne Europe u Dubrovniku u listopadu ove godine s ciljem podrške Ukrajini. 

"U listopadu 2024. održat ćemo samit zemalja jugoistoka Europe u Dubrovniku, s ciljem podrške #Ukraine i njezinoj teritorijalnoj cjelovitosti", napisao je na X-u Plenković, koji s hrvatskim izaslanstvom sudjeluje na sastanku Krimske platforme u Kijevu.

Dodao je da Hrvatska podupire Međunarodnu krimsku platformu "u kojoj ima aktivnu ulogu, budući da je bila i domaćin 1. parlamentarnog samita 2022.".

Plenković je ranije u srijedu stigao u nenajavljen posjet Ukrajini, gdje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Zelenski je na X-u izrazio zahvalnost na podršci Hrvatske i najavljenom paketu vojne pomoći nakon sastanka s Plenkovićem.

"Zahvalan sam Hrvatskoj na podršci za Ukrajinu, kao i na današnjoj najavi 11. paketa vojne pomoći", napisao je Zelenski na X-u.

Dodao je da su ključne teme razgovora s hrvatskim premijerom bile "humanitarno razminiravanje, poslijeratna obnova i rekonstrukcija energetske infrastrukture".

Krimska platforma je međunarodni format utemeljen 2021. na inicijativu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog s ciljem poboljšanja učinkovitosti međunarodnog odgovora na aneksiju Krima, odgovora na rastuće sigurnosne izazove, sprječavanja daljnjeg kršenja ljudskih prava te osiguranja zaštite žrtava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.