Plenkovićev ministar širi bijedne tračeve o profesoru. Ovo je za ostavku

Zeljko Hladika/PIXSELL

"Ministar je samo prenosio natpise u nekim medijima objavljene tog dana." Ovako je, doslovno, glasio odgovor koji smo jučer od Ministarstva obrazovanja dobili na upit da nam objasne izjave ministra Radovana Fuchsa u kojima je, bez ikakve ograde, ustvrdio kako je profesor koji se potukao u zagrebačkoj srednjoj školi bio pijan na nastavi, iako to nikada nije službeno potvrđeno.

Ministar koji voli širiti tračeve

Plenkovićev ministar Fuchs, potvrdili su tako iz ministarstva kojem je na čelu, širio je neprovjerene tračeve o čovjeku iz njegova sustava, sustava obrazovanja. Vidio je Fuchs u nekim medijima napise (u Ministarstvu misle da se to kaže 'natpise') pa ih je odlučio prihvatiti kao neprijepornu činjenicu i izaći pred kamere i mikrofone te u javnom prostoru legitimirati nešto za što očito ne postoji nikakav dokaz, a kamoli službena potvrda.

"Alkoholiziranom nastavniku nije mjesto u školi, takav događaj je za svekoliku osudu. Škola je postupila sukladno proceduri i nije napravila nikakvu pogrešku. Danas su zatražili da Ministarstvo pošalje i krizni tim psihologa kako bi dodatno radili s učenicima i to smo mi, naravno, učinili. Ostale istražne radnje, tko je tu koga prvi, a tko drugi udario, to ne možemo mi procjenjivati", govorio je Fuchs.

I nije se zaustavio.

"Ja apeliram da se ovo inače ne događa jer se takve stvari ne smiju događati u školama, ne samo u školama. Ne možete doći na radno mjesto u alkoholiziranom stanju. A kad je obrazovna institucija u pitanju, tim gore. Ali neću ulaziti u povode i načine zbog čega je došlo do toga, mogu jedino konstatirati da takvim situacijama nije mjesto u školi i da to definitivno jest teška povreda radne discipline, koja predviđa mogućnost izvanrednog otkaza, a na klimi i situaciji u školi isto tako treba raditi", dodao je Fuchs.

Proglasio profesora krivim za alkoholiziranost na nastavi iako za to nema dokaza i profesor to negira

Ministar je tako nonšalantno, i iz motiva koji su samo njemu poznati, profesora iz Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića u Zagrebu proglasio krivim prije bilo kakve presude, čak vjerojatno i prije nego što je procedura raskida ugovora o radu, koju je najavila ravnateljica škole, provedena do kraja. Označio ga je kao pijanca, kao čovjeka koji je pijan dolazio na nastavu, premda to profesor, koji se nakon što je bio isprovociran potukao s učenikom, negira. 

"Poričem da sam bio u razredu pod utjecajem alkohola. Bilo je to na četvrtom satu nastave. (…) Jedan učenik je puštao glazbu na satu, drugi je bacao kuglice koje je ukrao s novogodišnjeg bora. Onda je jedan digao tri prsta i rekao mi da sam četnički vojvoda. Pitao sam ih: ‘Tko vas je tako odgojio!?‘ (…) S police je pala remenica i udarila đaka. Nastavili su me dalje provocirati, a jedan učenik mi je rekao: ‘Ajmo popiti bombicu van.‘ Tom jednom đaku koji se ozlijedio rekao sam da se makne od mene te sam ga odgurnuo i pali smo. A ostali đaci su to sve gledali i doslovno navijali", rekao je profesor na ispitivanju. 

Iz iskaza profesora proizlazi da je priveden više sati nakon incidenta. On navodi da je par piva popio tek nakon što je odradio još jedan sat nastave, otišao kući i poručao. 

No Fuchsu, čovjeku koji je ministar u jednoj vladi, pa makar ta vlada bila i Plenkovićeva, "medijski natpisi u nekim medijima" bili su sasvim dovoljni da ustvrdi da je profesor, eto, pijan dolazio na nastavu i da je to nedopustivo. Fuchs je otkaz profesoru kao ispravan čin pravdao upravo navodima da je profesor bio alkoholiziran u školi. Bez ikakve službene potvrde, ikakvog alkotesta koji bi to potvrdio.

Fuchs danas dao još goru izjavu o profesoru

Očekivalo bi se možda da će se ministar obrazovanja nakon jučerašnjeg istupa opametiti, ali danas je uslijedila njegova nova skandalozna izjava. 

"Profesor je sam izjavio da mora smanjiti pivice, da bi nakon cijele stvari otišao kući pa je popio isto neke pivice. Prema tome, neću dalje komentirati. Ali mogu ostati pri onome da nasilju nije mjesto u školama", rekao je Fuchs danas. 

Ta je izjava, ako je to uopće moguće, možda i gora od jučerašnje. Naime, Fuchs njome nastavlja demonizirati profesora i pritom vrlo očito manipulira činjenicama. 

Naime, profesor je na ispitivanju rekao da je popio par piva kod kuće, nakon incidenta, i da je svjestan da "mora prestati s povremenim pivicama". Plenkovićev ministar je manipulirao tom činjenicom i pokušao prikazati kao da je profesor prvo rekao da "mora prestati s pivicama" pa otišao kući i popio nekoliko piva. I želi li to Fuchs poručiti da kao ministar obrazovanja ima nešto protiv da profesori nakon nastave, u svoje slobodno vrijeme, popiju pivo?

Čak i kada bi se na kraju nekako dokazalo da je profesor bio alkoholiziran u školi, to ne daje za pravo ministru da to kao činjenicu iznosi u javnosti jer je nešto takvo netko anonimno rekao o profesoru, a neki medij prenio. 

Umjesto odgovornih izjava, ministar odabrao širiti bijedne tračeve o profesoru

Umjesto da kao čelni čovjek ministarstva zaduženog za obrazovanje, ako ništa drugo, stane na loptu i pozove da se utvrde sve okolnosti incidenta, Fuchs je izabrao širiti tračeve o profesoru, i to na način koji bi bio bijedan za bilo koga, a kamoli ne za nekoga tko je na ministarskoj poziciji.

Moguće je da to čini kako bi oprao svoju odgovornost za obrazovni sustav u kojem su neprimjereno ponašanje i raznorazna maltretiranja više pravilo nego iznimka. Moguće i da jednostavno ima poriv širiti tračeve u javnosti kojem ne može odoljeti. Što god bilo, jasno je da si čak ni u zemlji kakva je Hrvatska ministar to ne smije dopustiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.