Plenum FFZG-a pisao radnicima Uljanika: "Protiv kapitala se možemo boriti skupa"

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL, Screenshot: Facebook

PLENUM Filozofskog fakulteta, neformalno studentsko tijelo studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta, putem Facebooka dalo je podršku radnicima Uljanika.

Oni su svoju podršku izrazili u otvorenom pismu u kojem pozivaju na zajedničku borbu.

"Savezu kapitalističke države i kapitala možemo se suprotstaviti jedino zajedničkom borbom", piše na stranici Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Objavu prenosimo u cijelosti

"Radnice i radnici Uljanika i 3. maja,

plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu izražava punu podršku vašem štrajku i borbi za isplatu teško zarađenih plaća, očuvanje radnih mjesta i dostojanstven rad. Svjesni smo da je vaša borba ujedno i borba za opstanak brodogradnje i budućnost hrvatske industrije.

S obzirom na to da se radi o ponovnom kašnjenju plaće i drugom štrajku u samo tri mjeseca, jasno je da vas uprava želi iscrpiti i natjerati da sami date otkaze, kako bi lakše mogla manipulirati vrijednim zemljištem vaših brodogradilišta, prodati ih privatnicima i na njihovu mjestu izgraditi apartmane. To ne smijete dozvoliti!

Vaša borba mora doći do što većeg broja ljudi. Ona se tiče ne samo radnika, nego i lokalnog stanovništva. Najbolji način za okupljanje i mobiliziranje mase jest plenum. Plenum omogućuje i artikuliranje radikalnijih i univerzalnijih zahtjeva nego što ih zakon dozvoljava. Preko plenuma možete postaviti zahtjev za spasom brodogradnje, a ne samo za isplatom plaće! Studenti Filozofskog fakulteta su preko plenuma 2016. vodili borbu protiv štetnih ugovora s Katoličkim bogoslovnim fakultetom koje je tadašnji dekan pokušao progurati ispod radara. O tome koliku moć pritiska ima plenum i koliki je strah u kosti dekanu i sveučilišnoj vrhuški utjeralo održavanje plenuma svjedoči tjeranje studenata s fakulteta i njegovo zaključavanje. No, to nas nije spriječilo pa smo plenum održali na prepunom parkiralištu ispred fakulteta i u konačnici izborili pobjedu.

Unutar kapitalističkog sistema radnici i studenti moraju surađivati kao prirodni saveznici i učiti jedni od drugih. Naš primjer neka vam bude poticaj. U trenucima kad država gazi studente i radnike kroz svoje institucije jasno je da se sami moramo organizirati i putem vlastitog borbenog organa zaštititi naše interese.

Savezu kapitalističke države i kapitala možemo se suprotstaviti jedino zajedničkom borbom. Ovim pismom želimo vam poručiti da studenti stoje iza vas i podržavaju vašu borbu.

Također pozivamo i sve druge kolege studente da se solidariziraju s radnicima i na taj način ojačaju njihovu borbu.

Solidarno!

Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu", stoji u objavi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.