"Da je raspali sistem zatvorio tajkuna, obitelji u Jablanici bile bi žive"

Screenshot: Instagram

Danas se na teritoriju cijele BiH obilježava Dan žalosti povodom katastrofalnih poplava i odrona u kojima je smrtno stradala najmanje 21 osoba. 

Dok spasilački timovi nastavljaju potragu za nestalima, javnost traži odgovore o uzrocima katastrofe i kažnjavanje potencijalnih krivaca. Najviše ljudi, njih čak 16, smrtno je stradalo u Donjoj Jablanici na sjeveru Hercegovine. 

Vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) otvorile su istragu o kamenolomu iz kojega je bujica odnijela stijenje i sravnila Donju Jablanicu. Nermin Nikšić, predsjednik vlade Federacije BiH, poručio je da "nadležne službe trebaju sve ispitati i ako postoji kaznena odgovornost, netko će odgovarati". 

Mediji u BiH su proteklih dana izvješćivali da iza kamenoloma stoji sarajevska kompanija Sani d.o.o. Jablanica, čiji je vlasnik izvjesni Dženan Honđo. Pritom su objavljivali njegove fotografije u društvu s osuđivanim kriminalcima iz Sarajeva te pozivali na njegovo uhićenje. Mediji tvrde i da je iz satelitskih snimki jasno da je kamenolom povremeno radio. 

"Katastrofa se mogla izbjeći"

Odgovore traže i iz Karton revolucije, pokreta građana koji progovara o anomalijama u BiH. Na društvenim mrežama masovno se dijeli snimka "Dolazi li vrijeme za revoluciju?", koju su snimili Adi Selman i Nedim Musić, članovi navedenog pokreta. Snimka je na Facebooku skupila 66.000 lajkova, 12.000 dijeljenja i 3500 komentara. 

 

"Ljude u Donjoj Jablanici nije ubila samo poplava, nego ilegalni kamenolom lokalnog tajkuna kojem je rad dozvolio raspali sistem i koji se još uvijek nalazi na slobodi", govori Selman na snimci. 

"Ljudima u Fojnici i srednjoj Bosni nije samo poplava uništila domove, nego ilegalna gradnja, sječa šume i ilegalne vikendice na Vranici koje su totalno poremetile prirodu, zaustavile vodotoke i napravile katastrofu, a što je dozvolila općina Fojnica, Srednjebosanski kanton i vlada Federacije BiH", naglašava Musić. 

"Ljude nije ubila, kuće nije srušila i katastrofu nije napravila isključivo priroda i kiša, nego i mafija i sistem", tvrdi Selman. "Katastrofa se mogla izbjeći da su predstavnici raspalog sistema radili svoj posao i bilo što poduzeli, a nisu", dodaje Musić.

Slučaj odrona iz travnja ove godine

"Baš kao što nitko ništa nije poduzeo ni prije pola godine kad smo ukazali na istu situaciju u kamenolomu Bijela mostarskog tajkuna Hase Perkušića", podsjeća Selman. 

Riječ je o slučaju iz travnja ove godine kad je u kamenolomu u naselju Bijela kod Mostara došlo do odrona, pri čemu su tri automobila pala u jezero. Automobili su bili u vlasništvu planinara, koji se srećom u trenutku odrona nisu nalazili u njima. Veliki dijelovi stijena završili su u jezeru Salakovac. Odron se dogodio prilikom miniranja u kamenolomu. 

"Da je tada Haso završio u zatvoru i da su zatvoreni i tretirani svi ilegalni kamenolomi i rudnici, danas bi čitave obitelji u Jablanici bile žive", ističe Musić. 

"Neka vas je sramota sve"

"Baš kao što nisu porušene ni vikendice po Vranici, nego smo umjesto toga mi hapšeni i privođeni", podsjeća Selman. 

"Neka vas je sramota sve, svakog načelnika, zastupnika, premijera i ministra, svakog direktora i poltrona koji je mogao ovo spriječiti, a nije", poručuje Musić. 

"Što vam je od života važnija vaša pohlepa, novi auti i pare", ubacuje se Selman. 

"Što ne znate prepoznati kako izgleda autocesta, a kamoli što drugo, pa nakon katastrofe koju ste izazvali, ni pomoć ne može doći zbog cesta koje su propale", dodaje Musić. 

"Ovakav sistem neće još dugo trajati"

"Neka vas je sramota što živimo u društvu u kojem nas od totalnog ponora drže još samo časni pojedinci i organizacije poput Pomozi.ba i Gorskih službi spašavanja, koji nemaju nikakve veze s državom i kojima ova država pravi samo probleme", govori Selman. 

Građanima pogođenima poplavama pomoć stiže iz cijele regije. Hrvatski Crveni križ izvijestio je sinoć da je za pomoć poplavljenoj Bosni i Hercegovini preko žiro-računa i donatorskog telefona prikupljeno gotovo 150.000 eura. U Jablanicu su tijekom vikenda stigli HGSS-ovci s terenskim vozilima, plovilima i potražnim psom. 

"Narodu kojeg predstavljaju ljudi kojima je moral zamijenila pohlepa, borbu zamijenila apatija, a pravdu zamijenio kriminal, ne piše se dobro", tvrdi Musić. 

"Zato ovim putem, ljuti i tužni kao nikada, jasno i glasno poručujemo: svakom poltronu, licemjeru, kriminalcu i korumpiranom političaru, da ćemo vas proganjati svaki dan, svaki tjedan i mjesec. Rušit ćemo vas dok ne budete u zatvorima. A to će se dogoditi jako brzo. Vjerujte, ovaj sistem, ovakav kakav jest, neće još dugo trajati. Kontaš", zaključuju dvojica aktivista.

Objave Karton revolucije možete pratiti na Facebooku i Instagramu. Sebe opisuju kao pokret građana koji se bori protiv ljigavih političara i sistema koji grade već 30 godina. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.