U svemiru se vodi velika utrka u naoružanju. Amerika gubi nadmoć

Dok su ruske snage prelazile granicu Ukrajine u prvim trenucima invazije, drugi, manje vidljivi napad već je bio u tijeku - kibernetički napad koji je osakatio internet povezan sa satelitskom komunikacijskom mrežom. Ta tehnološka ofenziva - koju je Rusija provela sat vremena prije početka kopnenog napada u veljači 2022. godine - imala je za cilj poremetiti zapovijedanje i kontrolu Kijeva u ključnim ranim trenucima rata, tvrde zapadne vlade.

Kibernetički napad, koji je pogodio modeme povezane s komunikacijskim satelitom, imao je dalekosežne posljedice - zaustavio je vjetroturbine u Njemačkoj i prekinuo internet za desetke tisuća ljudi i poduzeća diljem Europe. Nakon napada, Ukrajina je tražila druge načine za pristup internetu.

Nacionalnim vladama i sigurnosnim analitičarima kibernetički napad je ukazao kako sateliti - koji igraju sve važniju ulogu u angažiranju trupa, održavanju komunikacija i lansiranju ili otkrivanju oružja - mogu postati glavna meta tijekom rata.

Dok države i kompanije stvaraju konstelacije satelita, sve veći broj vlada natječe se u tehnologiji koja bi mogla poremetiti ili čak uništiti suparničku - ne samo na kopnu, kao što je ruski navodni kibernetički napad - već i u svemiru.

Tu se onda uvodi ometanje signala i zavaravanje, laseri velike snage za zasljepljivanje senzora slike, protusatelitske rakete i svemirske letjelice s kapacitetom da ometaju druge u orbiti - dakle, protusvemirske tehnologije za koje analitičari kažu da bi ih vodeće sile poput Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Kine mogle koristiti za ciljanje suparničkih satelita.

Rusija razvija protusvemirsko oružje?

Ekstremni primjer potencijalnog protusvemirskog oružja našao se u središtu pozornosti početkom ove godine, kada su američke obavještajne službe sugerirale da Rusija pokušava razviti svemirsko, protusatelitsko nuklearno oružje - što je Moskva demantirala.

Takvo bi oružje moglo imati široke i razorne učinke - na primjer, preuzeti satelite na koje se svijet oslanja za predviđanje vremena i reagiranje na katastrofe ili čak potencijalno utjecati na globalne navigacijske sustave koji se koriste za sve i svašta, od bankarstva i prijevoza tereta do hitne pomoći.

Prošlog tjedna SAD je optužio Rusiju za lansiranje satelita "vjerojatno sposobnog za napad na druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti", a američki dužnosnici rekli su da je to nastavak prijašnjih ruskih lansiranja "protusvemirskih sustava" iz 2019. i 2022. godine.

I Rusija i Kina su posljednjih godina napredovale u razvoju tehnologije koja bi se mogla koristiti u takve svrhe, dok SAD radi na povezanim svemirskim istraživanjima i sposobnostima, prema stručnjacima i izvješćima otvorenih izvora. I dok se geopolitička suparništva na Zemlji povećavaju, stručnjaci kažu da su Peking i Moskva sve više zainteresirani za pronalaženje načina da SAD-u - kao zemlji s najviše zemaljskih sposobnosti povezanih sa svemirom - uskrate mogućnost da ih koristi.

Američka nadmoć

Od pada Sovjetskog Saveza, Amerika je postala nadmoćna sila kada je riječ o sposobnostima u svemiru povezanim s provođenjem vojnih operacija na Zemlji, kažu analitičari. A Rusija i Kina nadaju se da će promijeniti ovo stanje.

Vjeruje se da je Rusija skinula prašinu s antisatelitskih istraživačkih programa iz doba Hladnog rata, kao što je razvoj "laserskog sustava u zrakoplovu" za ometanje slika izviđačkih satelita, navodi se u godišnjem izvješću američke Zaklade za sigurni svijet (SWF) objavljenom u ožujku.

Novi dokazi upućuju na to da bi Rusija također mogla raditi na proširenju svojih zemaljskih sposobnosti elektroničkog ratovanja s razvojem svemirske tehnologije za ometanje satelitskih signala u orbiti, navodi se u izvješću koje je sastavljeno korištenjem obavještajnih podataka iz otvorenih izvora.

Posljednjih godina Rusija je također lansirala svemirske letjelice za koje se čini da mogu nadzirati strane satelite. S obzirom na veliku brzinu i sugestije da mogu ispustiti aerosole, postoje naznake da bi ovo mogli biti testovi oružja.

Kina je objavila svoje protusvemirske ambicije 2007. kada je lansirala projektil nekih 800 kilometara u svemir kako bi oborila jedan od svojih zastarjelih meteoroloških satelita. Taj potez prekinuo je desetljećima dugo zatišje nakon Hladnog rata u takvim destruktivnim testiranjima protusatelitskih projektila s "izravnim usponom", a uslijedile su slične operacije iz SAD-a, Indije i Rusije.

Analitičari vjeruju da je od tada Kina provela višestruke nerazorne testove projektila koji bi mogli unaprijediti njezinu sposobnost gađanja satelita. Posljednji je proveden u travnju prošle godine, prema SWF-u, iako ga je Peking opisao kao testiranje tehnologije presretanja projektila. Američke svemirske snage također vjeruju da Kina razvija ometače za ciljanje širokog spektra satelitskih komunikacija i da ima više laserskih sustava baziranih na zemlji.

Nuklearno oružje u svemiru

Otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu, Moskva je optuživala Zapad za korištenje komercijalnih satelitskih sustava u vojne svrhe i upozorila da bi "kvazi-civilna infrastruktura mogla postati legitimna meta odmazde." Rusija je također optužena za kibernetičke napade na najveću komercijalnu satelitsku konstelaciju Starlink, američke tvrtke SpaceX, koju koristi ukrajinska vojska.

Nuklearno oružje u svemiru bilo bi potencijalno posljednje sredstvo zbog njegovog potencijala da izbriše široki pojas satelita, iako neselektivno.

Ako Rusija razvija takvo oružje, njezina zabrinutost oko američkih konstelacija poput Starlinka vjerojatno će biti ključni motivirajući čimbenik, prema Tong Zhaou, višem suradniku u think tanku Carnegiejeva zaklada za međunarodni mir u Washingtonu.

"Upotreba nuklearnog oružja u svemiru mogla bi uništiti velike satelitske konstelacije, potencijalno stvarajući dugotrajne krhotine i radioaktivne ostatke koji orbite čine neupotrebljivima za vojne i civilne svrhe", rekao je Zhao. To bi također moglo nanijeti nezamisliv udarac očuvanju prostora kao zajedničke domene budućeg ljudskog razvoja.

Kineski istraživači također su razmatrali posljedice nuklearne detonacije u svemiru, a zasebna skupina na institutu za nuklearnu tehnologiju objavila je prošle godine istraživanje o računalnim simulacijama utjecaja takvih eksplozija na različitim visinama, u kojima su primijetili da bi moglo biti potencijalnih učinaka na satelite i druge letjelice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.