Podružnica švedskog giganta za proizvodnju baterija objavila stečaj

Foto: Profimedia

Northvolt Ett Expansion podnio je švedskom sudu zahtjev za objavom stečaja budući da je otkazan plan o proširenju kapaciteta tvornice baterija u Skellefteåi, izvijestila je krovna grupa Northvolt.

Northvolt Ett Expansion AB osnovan je isključivo kako bi upravljao projektom proširenja pogona u Skellefteåi i ne zapošljava izravno nijednog radnika, istaknula je krovna grupa.

Upravni odbor gigatvornice na sjeveru Švedske otkazao je u rujnu plan koji je predviđao utrostručenje kapaciteta i Ett Expansion AB podnio je sudu u Stockholmu zahtjev za pokretanjem stečaja "zbog financijske situacije", stoji u priopćenju grupe.

"Komunikaciju s tvrtkom Ett Expansion preuzet će ubuduće u cijelosti stečajni upravitelj", dodali su. Grupa Northvolt obuhvaća ukupno 20 podružnica i Ett Expansion tek je jedna od njih, naglasili su.

Švedska vlada suspendirala državna jamstva

Grupa je odlučila "koncentrirati resurse na ubrzanu realizaciju projekta masovne proizvodnje baterijskih ćelija u okviru dovršene, prve faze Northvolt Etta i na ispunjenje obaveza prema klijentima u automobilskom sektoru", ističu.

Početkom mjeseca švedska vlada izvijestila je da je suspendirala državna jamstva za kredit Northvolta, uz obrzaloženje da je kompanija odustajanjem od proširenja tvornice u Skellefteåi dovela pod znak pitanja njegovu isplatu.

"Kompanija je (...) objavila da je proširenje obustavljeno. Naša je procjena da zajmovi stoga neće biti isplaćeni u bliskoj budućnosti", rekla je glavna direktorica Ureda za praćenje duga Karolina Ekholm.

Za planirano proširenje kapaciteta u Skellefteåi Northvolt je sa skupinom banaka bio dogovorio paket zajmova od ukupno pet milijardi dolara. 

Otpuštanje 1600 radnika

Kako bi kompaniji pomogao s financiranjem proširenja, švedski državni ured za dug osigurao je skupini zajmodavaca, uključujući Europsku investicijsku banku (EIB), Nordijsku investicijsku banku i više od 20 komercijalnih banaka, jamstva u iznosu od 1,5 milijardi dolara.  

Krajem rujna Northvolt je bio objavio da će otpustiti 1.600 radnika u matičnoj Švedskoj i prebaciti težište na proizvodnju baterijskih ćelija u uvjetima mlake potražnje za električnim automobilima.

Uprava je tada izvijestila da će ugasiti tisuću radnih mjesta u glavnom pogonu u Skellefteåi, 400 u Västeråsu i 200 in Stockholmu.

Unatoč općem zamahu elektrifikacije, "moramo se pobrinuti da poduzmemo prave mjere u pravom trenutku u reakciji na nepovoljne trendove na tržištu vozila i na širu klimu u industriji", rekao je u priopćenju izvršni direktor Peter Carlsson. 

Planovi o povećanju proizvodnje bili su malo preagresivni pa smo ih odlučili preispitati, rekao je Carlsson ovog ljeta u razgovoru za švedski list Dagens industri.

Northvolt je prošlu godinu zaključio s neto gubitkom od 1,17 milijardi dolara, gotovo četiri puta većim nego u 2022. Neto prihod poskočio mu je pak za 20 posto, na 128,3 milijuna dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.