VIDEO Raskopao zgradu u centru Zagreba. Stanari: Nema našu suglasnost, prijeti nam

U Šenoinoj ulici, u samom centru Zagreba, jučer su počeli radovi na postavljanju priključaka za struju, vodu i plin koji bi trebali opskrbljivati šest novih luksuznih stanova. Bila bi to jedna sasvim uobičajena scena za Zagreb da radove nisu čuvali zaštitari, i to od dvadesetak suvlasnika zgrade u kojoj se radovi izvode.

Naime, kako tvrde stanari, tvrtka Studio Kreator, u vlasništvu građevinskog poduzetnika Igora Zubaka, nelegalno kopa njihovo vlasništvo mimo sudske odluke kojom je odlučeno da se radovi ne smiju odvijati dok Zubak za to ne ishodi suglasnost svih suvlasnika. Trenutno, tvrde, nema suglasnost niti jednog.

 

"Zatražio je sudskim putem da mu se omoguće radovi, odbijen je"

"Na građevinskoj dozvoli koja je izdana bez naše suglasnosti piše da se služnost priključaka struje, vode i plina može izvesti kroz našu zgradu i naše dvorište. U građevinskoj dozvoli stoji i da je za to potrebna suglasnost svih suvlasnika ove zgrade kroz koju trebaju proći ti priključci. On tu suglasnost nije dobio.

Tražio ju je od nas, a mi smo za to tražili određenu naknadu uz naknadu štete jer nam je, dok je prenamjenjivao i dograđivao dvorišni objekt, uništio haustor i devastirao dvorište. On se s nama usuglasio oko kompenzacije koju je na kraju odlučio ne isplatiti, odnosno, postavio je uvjete koji nama nisu odgovarali. Rekao je da će nam dati upola manje novca nego što smo tražili i da će nam isplatiti tek nakon što proda sve stanove. Mi smo pronašli podatke da je tako zatvorio nekoliko firmi i otišao u stečaj, tako da nam to nije predstavljalo nikakvu garanciju", priča nam predstavnik stanara Ivan Mandarić.

Suvlasnici koji su nas danas dočekali u Šenoinoj pokazali su nam i presudu kojom se Zubaku onemogućuju radovi dok god nema suglasnost svih suvlasnika. On je, naime, tužio sve suvlasnike te je tvrdio da će mu, ako mu ne dopuste postavljanje priključaka, prouzročiti nenadoknadivu štetu. 

"Nakon što je odbio potpisati naš sporazum, rekli smo mu da se može obratiti sudu. On je zatražio sudskim putem da mu se omogući postavljanje priključaka, a prvostupanjski i drugostupanjski sudovi su ga odbili. Ustanovili su da to što ima građevinsku dozvolu ne rješava pravo vlasništva i da je bila njegova pogrešna procjena da ide graditi negdje gdje nema suglasnost suvlasnika", priča Mandarić.

Radovi su trebali krenuti još prošlog tjedna, no tada su ih zaustavili suvlasnici koji su zvali građevinsku inspekciju. Ovog su se puta stoga radnici vratili sa zaštitarima.

"Zaštitar me pribio uza zid"

"Jučer su ponovo došli na prepad sa zaštitarima Klemm Security i obili su jedan dio vrata da mogu proći s bagerima, skinuli su lokot koji smo stavil. Nama suvlasnicima su zaštitari na našoj nekretnini prepriječili put. Nisu nam dali da uopće hodamo po našem vlasništvu, mene je jedan od zaštitara pribio uza zid.

Pozvali smo policiju, a policajac je samo rekao da se ne rade cirkusi i zaštitarima je rekao neka nas puste da hodamo. Mi smo sada policiji prijavili i tvrtku Klemm Security za neovlašten dolazak na posjed i firmu Studio Kreator.

Državni inspektorat nam se do sada uopće nije javio na broj telefona. Stranke primaju samo utorkom od 9 do 12. Jučer su primili šestero suvlasnika koji su urudžbirali pisani zahtjev. Poslali smo par puta žalbe, nitko nam se do sada nije javio. Jedino što nam preostaje je rješavati stvari putem suda, najbrži postupak traje par mjeseci, a oni su već tu sve prokopali", kaže Mandarić.

Dodaju da je Zubak na kraju ishodovao nekakav dokument od državnog odvjetništva, koji se odnosi samo na dio vlasništva jednog stana, koje je navodno upisano na državu. "Republika Hrvatska ima nekih 1% suvlasništva u jednom stanu. Državna odvjetnica mu je potpisala nagodbu da, što se tiče RH, on ima njihovu suglasnost za služnost. No u tom dokumentu ne piše čega je vlasnik RH niti gdje je taj stan. On se s tim papirom niti ne može uknjižiti, no to njega niti ne zanima. On s tim papirom maše plinari, policiji i državnom inspektoratu koji na njemu vide samo da je RH dala nekakvu suglasnost", kazao je Mandarić.

A Zubak im je, kažu, u sandučićima ostavljao i prijetnje. "Ostavio nam je papire na kojima je pisalo da se mi kao stanari možemo potpisati ako smatramo da nas Ivan, naš predstavnik, ne zastupa na pravi način", kazao je jedan od stanara, Roko Miličić.

"Da, i još nam je njegov odvjetnik prijetio da ćemo imati silne posljedice i da ćemo mi morati isplatiti Zubaka jer ćemo ga dovesti u stečaj", dodala je Slavica Pavić, jedna od suvlasnica.

"Prodaje stanove s parkingom do kojeg uopće nema pravo prilaza"

"Mi trpimo više od četiri godine njegovih radova. Oštetili su nam zidove i vrata, sve je konstantno bilo prljavo. Ta parcela inače nikada nije imala prolaz kroz našu zgradu. Na tom je mjestu bila tvornica Tempera, koja je imala prilaz iz Palmotićeve 49.

On u dvorištu planira i parkirna mjesta, koja oglašava uz stanove, no do njih uopće ne može doći jer nema pravo služnosti", rekla je Slavica Pavić, jedna od suvlasnica.

Stanovi u dvorišnoj zgradi trenutno su oglašeni za 4200 eura po metru kvadratnom. U oglasima za jedan od stanova stoji da ima tri etaže, ukupnu površinu od 107.40 m2 s krovnom terasom te da stanu pripada vanjsko parkirno mjesto od 11.50 m2.

Stigao i poduzetnik, rekao nam da nazovemo njegovog odvjetnika

U Šenoinu je u jednom trenutku stigao i sam Zubak te se kratko zadržao pored radova. Pitali smo ga ima li sve potrebne dozvole i suglasnosti za izvođenje radova. "Ja sam sve sa stanarima riješio putem svog odvjetnika. Za sve ostale upite možete se obratiti njemu, stanari imaju njegov broj", odgovorio nam je.

Pokušali smo nazvati njegovog odvjetnika za komentar i pojašnjenje na koji je način sve riješeno sa suvlasnicima, no nije nam se javio. Zatim smo nazvali i firmu koja izvodi radove, Terra plin d.o.o., kako bismo pitali jesu li dobili na uvid sve potrebne dokumente prije izvođenja radova i je li im bilo čudno što ih čuvaju privatni zaštitari?

Kontaktirali smo i izvođača radova

"Stanari pričaju gluposti. Oni su prije tjedan dana zaustavili radove, mi smo otišli i sad se dobilo sudsko rješenje, bila je policija tamo i zaštitari da to izvedemo", rekao nam je vlasnik firme Luka Grigić.

Nakon što smo mu rekli da su nam stanari pokazali sudsko rješenje kojim su Zubaku radovi odbijeni jer nije ishodio suglasnost svih suvlasnika, Grgić je razgovor nastavio prilično povišenim tonom.

"Je l'' vam kažem, jučer su tu bili zaštitari i policija da se to izvede. Ja sam vam rekao što znam, drugo ništa ne znam", kazao je.

Pitali smo ga i je li vidio to sudsko rješenje o kojem priča, na što je odgovorio: "Nemam pojma, ja to ne znam, s tim se bavio kolega. Samo znam da je poslano da je bilo prekinuto prije tjedan dana i da su nas zvali da jučer dođemo. Pošaljite mail pa ćemo vam odgovoriti", rekao je, a mi smo Terra plinu poslali mail te ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.

Zatim smo pitali i Mandarića jesu li upoznati s takvom sudskom odlukom, koja bi Zubaku ipak dozvolila radove. "To nije istina, nikakvo sudsko rješenje nije dobio. Kamo sreće da su sudovi tako brzi kod nas. Ako ima novu presudu, neka ju pošalje na uvid", rekao je. 

Javili smo se i policiji i pitali smo ih jesu li postupali u Šenoinoj ulici i što su utvrdili. "Postupali smo temeljem poziva, utvrđeno je da se radi o imovinsko pravnom sporu, osobe koje su bile tamo zatečene upućene su da rješavanju daljnje nesuglasice putem suda", odgovorili su iz zagrebačke policije.

Na kraju smo poslali upit i Gradu Zagrebu te Zagrebačkom Holdingu, odnosno podružnici Zagrebačke ceste, koje su izdale suglasnost za prijekop ceste ispred zgrade. I njih smo pitali jesu li dobili na uvid sve potrebne dokumente prije nego što su izdali suglasnost. Upite smo poslali i Državnom inspektoratu, a odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.