Poginuli vođa stroja i dvojica kormilara. "Provjeravali su rampu, odjednom je pala"

Foto: Sandro Puncet / CROPIX, Index

U MALOM Lošinju dogodila se nesreća na trajektu Lastovo. Policija javlja da su poginula tri Jadrolinijina pomorca, a jedan je teško ozlijeđen. Teška nesreća se dogodila oko 15:30 u trajektnom pristaništu u Malome Lošinju kad je pala ulazna rampa trajekta te prikliještila pomorce Jadrolinije.

>> IZ MINUTE U MINUTU

Poginuli su vođa stroja i dva kormilara. Teško je ozlijeđen prvi časnik palube, kojeg su vatrogasci spašavali iz mora. Neslužbeno se doznaje da su dvojica poginulih s područja Trogira i Solina, a jedan je s područja Zadra.

Traje istraga

O nesreći se oglasilo i Ministarstvo mora.

"Nastavno na prve informacije kojima raspolažemo, prilikom rada na Jadrolinijinom trajektu Lastovo u Malom Lošinju, danas u poslijepodnevnim satima došlo je do nesreće u kojoj su smrtno stradala tri člana posade Jadrolinije, dok je četvrti teže ozlijeđen. Prije svega, željeli bismo izraziti žaljenje zbog ove strašne nesreće i sućut obiteljima preminulih osoba te nadu u oporavak ozlijeđenog člana posade. 

Na mjestu nesreće, uz ostale službe, nalaze se i djelatnici nadležne Lučke kapetanije koji će provesti istragu o uzrocima ove nesreće, a na mjesto nesreće izaći će i djelatnici Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Još jednom izražavamo sućut zbog ove strašne nesreće te ćemo o svim novim informacijama i uzrocima nesreće i rezultatima istrage obavijestiti javnost", objavilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

 

Mornari su nešto provjeravali na rampi, odjednom je pala i poklopila ih?

Izvor koji je dobro upoznat sa situacijom za Večernji kaže da su, nakon što su iskrcali putnike, pomorci provjeravali nešto na toj rampi prije nego što su trebali pustiti nove putnike na ukrcaj. Dok su to radili, rampa je pala i poklopila ih. 

Sudski vještak: Ne vjerujem da je krivac ljudski faktor

Index je o nesreći razgovarao s Goranom Husincem, stalnim sudskim vještakom za promet, motorna vozila i plovila. Husinec je poručio da zasad nema puno dostupnih podataka da bi mogao sa sigurnošću utvrditi kako je do nesreće došlo, ali i da smatra da je došlo do pucanja elementa mehanizma rampe. Točan uzrok će se, kaže, utvrditi vještačenjem broda.

"Vjerojatno zbog slabog održavanja jer nitko nije primijetio da je taj mehanizam trebalo servisirati i zamijeniti ako je bio istrošen. Vjerojatno je došlo do pucanja čim je rampa tako naglo pala. Da nije nešto puklo, ne bi došlo do tako naglog pada rampe. Vjerojatno je riječ o propustu u održavanju", rekao je Husinec.

Dodao je da je riječ o starom brodu te najvjerojatnije zamoru materijala. Ne vjeruje, dodao je, da je krivac ljudski faktor.

"On je plovio u teškim uvjetima, ta rampa se stalno diže i spušta. Ne vjerujem da je krivac ljudski faktor. Rampa je tako projektirana da ne može samo tako, zbog ljudske greške, pasti odjednom. Ne vjerujem da je to bilo u pitanju", kazao je Husinec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.