Ovih šest hrvatskih tvrtki razvaljuje po rastu u Europi

Foto: Index

ŠEST hrvatskih tehnoloških kompanija ušlo je ove godine na Deloitteovu listu 50 najbrže rastućih u Srednjoj Europi.

Kompanije su rangirane prema rastu prihoda u posljednje četiri godine, odnosno u razdoblju od 2012. do 2015. godine.

Na 19. mjestu, što je najbolji plasman među kompanijama iz Hrvatske nalazi se Gauss Development koji se bavi razvojem softvera. Imaju urede u Osijeku i Vukovaru, a u četiri godine imali su rast prihoda od čak 736 posto. Trenutno zapošljavaju 75 stručnjaka.

Rimac Automobili zauzeli su 20. mjesto na listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija. Rimac Automobili proizvode tehnološka rješenja za električne automobile. Široj javnosti postali su poznati po svom Concept One električnom automobilu, koji je jedan od najbržih na svijetu. Kompanija je u nekoliko godina narasla na više od 200 zaposlenih, a rast prihoda u četiri godine iznosio je 702 posto.

Na 22. mjestu nalazi se softverska kompanija Axillis. Razvijaju mobilne i web aplikacije, a primarno tržište im je SAD. Nalaze se u Zagrebu, a ove godine otvorili su i ured u New Yorku. Osnovani su 2011. godine za na Deloitteovoj listi završili su zahvaljujući rastu prihoda od 613 posto.


Marketinška agencija Telum zauzela je 23. mjesto s rastom od 607 posto. Bave se vođenjem pay-per-click kampanja, a razvijaju i vlastitu tehnologiju za vođenje marketinških kampanja na internetu.

Hangar 18 zauzeo je 28. mjesto na Deloitteovoj listi. U posljednje četiri godine imali su rast prihoda od 527 posto, a bave se maloprodajom informatičke opreme i proizvodnjom pametnih telefona. Glavni proizvod su im pametni telefoni pod brendom NOA, te u jugoistočnoj Europi imaju tržišni udio od 10 posto. Planiraju širenje na Zapadnu i Srednju Europu.

Na 39. mjestu nalazi se kompanija Serengeti, koja je prošle godine bila pri vrhu, na 9. mjestu. Osnovani su 2007. godine, a među 50 najbrže rastućih kompanija našli su se zahvaljujući rastu prihoda od 385 posto. Bave se razvojem i održavanjem poslovnih aplikacija. Rade s velikim klijentima u zapadnoj Europi i Hrvatskoj.

Prosječan rast kompanija na Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih iznosio je 1057 posto, a najviše, čak 41 kompanija bavi se IT-om i digitalnim rješenjima, sedam kompanija su iz sektora digitalnih medija i telekomunikacija, dok su dvije iz sektora "zelene" energije i tehnologije.

Listom dominiraju kompanije iz Poljske, kojih je čak 17, a upravo iz te zemlje je i najbrže rastuća kompanija Codewise, koja se bavi rješenjima s područja internetskog marketinga, a na vrhu ljestvice završili su zahvaljujući rastu od preko 13 tisuća posto.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.