Pokopano više od 700 žrtava nacista koje su nedavno pronađene u poljskoj Dolini smrti

Foto: EPA

Poljska je u ponedjeljak održala državni sprovod za više od 700 žrtava masovnih pogubljenja nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Ostaci žrtava nedavno su otkriveni u takozvanoj Dolini smrti na sjeveru zemlje, desetljećima nakon što su stradali.  

U bazilici u gradu Chojnice održana je misa zadušnica, nakon koje je uslijedio ispraćaj uz vojne počasti na mjesnom groblju žrtava nacističkih zločina. Posmrtni ostaci su bili smješteni u 188 malih drvenih lijesova, koji su bili omotani vrpcama crvene i bijele boje. 

Sprovodu su prisustvovali potomci žrtava, pomoćnik predsjednika Andrzeja Dude, lokalne vlasti i najviši dužnosnici državnog Instituta za nacionalno sjećanje, koji je proveo i dokumentirao ekshumacije. "Želimo vratiti sjećanje, želimo vratiti dostojanstvo žrtvama zločina u Chojnicama", poručio je biskup Ryszard Kasyna.

Nastavlja se potraga za masovnim grobnicama

Duda je u poruci rekao da su žrtve stradale od nacističke ruke isključivo jer su bile poljske nacionalnosti, istaknuvši kako će uvijek biti u nacionalnom sjećanju. Posmrtni ostaci poljskih civila ekshumirani su od 2021. do 2024. iz niza odvojenih masovnih grobnica u predgrađu Chojnica. 

Osobni predmeti i dokumenti pomogli su u identificiranju oko 120 žrtava pogubljenja početkom 1945. Među njima su bili učitelji, svećenici, policajci, šumarski i poštanski radnici te zemljoposjednici. U grobovima su pronađeni meci i čahure iz pištolja koje su koristile njemačke snage.

Stručnjaci će nastaviti pretraživati ​​područje tražeći još masovnih grobnica. Poljska je u ratu izgubila 6 milijuna građana, odnosno šestinu stanovništva, od čega 3 milijuna Židova. Zemlja je također pretrpjela velike štete na infrastrukturi, te u industriji i poljoprivredi.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.