Pokrenuo se i sud: Direktoru Uzora uvjetna, oštetio državni proračun za 400 tisuća kuna

POKRENUO se i splitski sud. Marko Tomić, direktor Uzora, propale tvrtke posrnulog tajkuna Bruna Orešara, osuđen je nepravomoćno na uvjetnu kaznu zatvora zbog štete od 400 tisuća kuna u državnoj blagajni. Tomić je, naime, još 2004. godine propustio obračunati davanja državi na isplate zaostalih plaća za četiri svoja radnika. Time je počinio kazneno djelo zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Stara roba iz JNA pa nije kazneno djelo

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nije, međutim, imalo uspjeha sa drugom točkom optužnice po kojoj su Tomića teretili za umanjivanje stečajne mase Uzora od dva milijuna kuna. Tomić je bio optužen da je prodao staru robu iz zaliha JNA tvrtki kćeri, i to uz nevjerojatan popust od 75 posto! Sudac Ante Unković, danas optužen za primanje mita, zaključio je ipak da se ne bi radilo o kaznenom djelu, jer je to bio nekakav višak, neupotrebljiva roba pa je Tomića oslobodio.

S obzirom da su djela počinjena prije gotovo osam godina, ne čudi što je dio optužbe za nepokretanja stečaja pao u vodu, odnosno u zastaru. U tom dijelu, Državno odvjetništvo je odustalo pa je donijeta odbijajuća presuda. Žalit će se u svakom slučaju na oslobađanje i uvjet.

Sudac Unković, danas optužen za mito, sudi i direktoru Uzora i gazdi Orešaru

Nije to Tomiću kraj problema. Naime, lani ga je splitska policija prijavila za znatno teže djelo i štetu velikih razmjera od čak 20 milijuna kuna! Odnosi se na nastavak poslovanja Uzora, koji je u konačnici posve devastiran i upropašten za interese gazde Orešara, kojem vrlo loše ide i u ostalim privrednim subjektima, poput bračkog Jadrankamena, u kojem su se danas opet pobunili radnici. Upravo za izvlačenje 1,5 milijun kuna iz te tvrtke na splitskom Općinskom sudu u tijeku je suđenje gazdi Orešaru. I njemu sudi sudac Unković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.