Pola milijuna Srba izašlo je na ulice. Kako je pao jedan od najgorih zločinaca ikad

Foto: Epa

Na današnji dan održane su demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića. U Beogradu su skupine izašle na ulice, a događaj je u Srbiji poznat pod nazivom Petooktobarska revolucija. Milošević je šest mjeseci kasnije uhićen te izručen Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu.

Kritika Miloševiću stiže iz stranih medija

Miloševićevo vrijeme bilo je obilježeno autoritarizmom, ratovima, međunarodnim sankcijama i teškim ekonomskim posljedicama. Sve to trpjeli su i građani Srbije koji su u sve većoj mjeri bili nezadovoljni takvim politikama. Njihovo nezadovoljstvo dodatno je naraslo kada je krajem 90-ih kritika Miloševića bila sveprisutna u Europi. Krivili su ga za Vukovar, Dubrovnik, Sarajevo, Srebrenicu, Kosovo i ostale ratne epizode tijekom devedesetih. 

S druge strane, srpski mediji uglavnom su bili pod kontrolom vlasti pa su ključne informacije o događajima iz 90-ih često bile izostavljene ili drukčije predstavljene. Srbija svoj problem s neovisnim medijima vuče sve do danas, a današnje društvo u Srbiji, barem ono koje je svjesno toga, upravo to smatra svojim temeljnim problemom.

Zapaljen policijski auto

Miloševića nije bilo briga što govore strani mediji te je kritike zanemario. Nastavio je grabiti moć u Srbiji, a sljedeći korak bilo je dobivanje izbora. Za 24. rujna 2000. godine raspisao je predsjedničke izbore u kojima je očekivao da će lako odnijeti pobjedu i tako dodatno učvrstiti svoju vlast. Međutim, podcijenio je ogorčenost srpske javnosti.

DOS i otpor ustaljenom režimu

Glasači su se okupili oko stranke Demokratska opozicija Srbije, koja je bila zapravo koalicija mnogih opozicijskih stranaka u Srbiji, a koju je predvodio Vojislav Koštunica. DOS je osvojio najveći broj glasova na predsjedničkim izborima, no Milošević je manipulirao informacijama te najavio drugi krug glasanja. Prema njemu, Koštunica je osvojio 49% glasova, što je za 1% manje od potrebnog za direktnu pobjedu na izborima. 

Ogorčen narod čuo je poziv DOS-a da se svi nezadovoljni okupe ispred Savezne skupštine kako bi se suprotstavili izbornoj krađi. Osim izborne krađe, tražila se hitna smjena vodstva u RTS-u te nova politika RTS-a koja treba zastupati objektivno novinarstvo i informiranje. 

Masa demonstranata ispred državnih institucija

Ljudi su stizali na prosvjed od ranog jutra, ali eskalacija se dogodila tek iza 15 sati popodne kada je nekolicina demonstranata upala u prostorije Skupštine. Policija je rastjerala brojne nezadovoljne suzavcima. Uskoro su se počeli čuti i metci. Policajci iz najbliže postaje uskoro su se pridružili demonstrantima.

Zgrada skupštine uskoro je počela gorjeti, a sva stakla bila su polupana. Ništa bolje nije bilo ni u Takovskoj ulici, gdje se nalazi zgrada RTS-a. Redovni program tamo su zamijenile reklame i spotovi. Bočni dio zgrade uskoro se našao u plamenu, a zaposlenici su bježali iz zgrade kroz sporedne izlaze.

Iznenadni protesti, državne institucije u plamenu i Beograd pun razbijenog stakla nisu bili ni približno ono što je Milošević očekivao. Bez drugog izlaza te uz prijetnju nove epizode demonstracija, bio je primoran priznati poraz i pristati na mirni transfer vlasti.

Srbija je idućeg dana krenula u novu etapu svoje moderne povijesti, no Petooktobarska revolucija dokazala je moć protesta i demonstracija. Tog dana procjenjuje se da je na ulice izašlo više od pola milijuna ljudi. 

U recentnim političkim događanjima, Srbi su izašli na ulice kako bi protestirati protiv rudnika litija i kompanije Rio Tinto. Njihova tradicija protesta i demonstracija počinje s Karađorđevim ustankom 1804., nastavlja se s Majskim prevratom 1903., a onda i s Petooktobarskom revolucijom 2000. godine. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.