Polančec "namješta" brodogradilišta Končaru?

IZGLEDA da potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec radi nešto s brodogradilištima što ne bi smio, a ovoga puta nije riječ samo o potencijalno pogubnom izostanku konstruktivnog plana za njihovo očuvanje nakon, kako ministar tvrdi, neizbježne privatizacije bez koje se ne može.

Naime, Polančec se ponaša kao provodadžija koji posreduje između tri "brodogradilišta za kunu" te hrvatskog biznismena i vlasnika južnoafričkih rudnika kroma - Danka Končara, čime ozbiljno dovodi u pitanje javni natječaj putem kojega bi se ti divovi trebali rasprodati i prije nego što ga je Vlada raspisala.

Kako doznaje Novi list, Polančec je prošli utorak u prostorijama Ministarstva gospodarstva organizirao sastanak predstavnika uprava i sindikata "Brodosplita", "Brodotrogira" i "3. maja" s gore navedenim potencijalnim ponuđačem u predstojećoj privatizaciji hrvatskih brodogradilišta, koji je prethodno o svojim namjerama jasno govorio u medijima.

Tri brodogradilišta kao konzorcij

Izvori lista tvrde da je Končar na tom sastanku izložio svoj i plan "još nekih" poslovnih partnera. Navodno se radi o planu ulaganja u brodogradnju, ali na vrlo načelnoj razini. Ideja je navodno da se tri brodogradilišta povežu u konzorcij u kojem bi, uz Končara, investirali i neki domaći brodari, a spomenuto je i da su u igri i neke banke, ali bez preciznijeg izjašnjavanja o kojima je točno riječ. Spomenut je također, navodi Novi list, pulski "Uljanik" koji bi navodno trebao biti partner u tom konzorciju.

Sam potpredsjednik Vlade Damir Polančec prisustvovao je uvodu sastanka da bi se potom ispričao i došao na kraj sastanka koji je, doznaje se od sudionika, potrajao duže vrijeme, ali bez konkretnijih detalja i odgovora koji su se otvarali nakon Končareva izlaganja.

Od sudionika zatraženo da ne pričaju

Za sastanak je, navodi Novi list, od svih njegovih sudionika zatražena potpuna diskrecija. Nameće se pitanje je li očigledno službeni susret Končara s brodograditeljima samo prvi u nizu susreta brodograditelja i s potencijalnim ponuditeljima te zašto je održan prije raspisivanja natječaja?

A.B.
Foto: Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.