Policajac koji je ubio Mihaelu doveden s lisicama na rukama i nogama. Počelo suđenje

Foto: Borna Jaksic/PIXSELL, Marin Franov/CROPIX

Na osječkom Županijskom sudu počelo je suđenje osječkom policajcu Marku Smažilu, osumnjičenom za ubojstvo 21-godišnje studentice Mihaele Berak u rujnu prošle godine, ali je na zahtjev tužiteljstva javnost isključena iz postupka. Smažil je na sud doveden u lisicama.

S obzirom na to da će se tijekom suđenja ispitivati detalji osobnog života žrtve, zamjenica osječkog Županijskog državnog odvjetnika Jasmina Bošnjak predložila je da se javnost isključi iz praćenja rasprave radi zaštite osobnog života i dostojanstva žrtve, s čime se suglasila i obrana.

Sudsko vijeće je prihvatilo prijedlog te isključilo javnost s rasprave i prije čitanja optužnice, a kao razloge, uz ostalo, navelo je svjedoke koji će biti ispitani o okolnostima prije ubojstva koje se odnose na osobni i obiteljski život žrtve.

Smažila se tereti da je 20. rujna 2023. oko 22 sata u Osijeku, u nakani da ubije 20-godišnju Mihaelu Berak, iz službenog pištolja ispalio hitac i pritom joj zadao tešku i po život opasnu tjelesnu ozljedu te je umrla na mjestu događaja.

Policija sumnjičila svog službenika za blaže kazneno djelo

Policija je na početku svog službenika teretila za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti te dovođenje u opasnost života i imovine. Navodili su da je Smažil neoprezno rukovao službenim naoružanjem i slučajno upucao žrtvu. 

Međutim, osječko Županijsko državno odvjetništvo je nakon ispitivanja osumnjičenika prekvalificiralo slučaj u kazneno djelo ubojstva. Predloženo je i određivanje istražnog zatvora, što je sudac istrage prihvatio. 

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave osječko-baranjske Krunoslav Patača kazao je ubrzo nakon događaja da je Smažil sam prijavio smrt djevojke. Index je tada doznao kako je prva dojava govorila da je riječ o samoubojstvu, a Patača je i to indirektno potvrdio, izjavivši da "prva dojava nije govorila o kaznenom djelu".

Objavili smo poruke

Index je objavio i poruke iz kojih je proizlazilo da je Berak vrlo kratko poznavala Smažila, odnosno da su se intenzivnije dopisivali oko tjedan dana. Berak se u porukama prijateljici žalila da mladi policajac "radi dramu" i da je "posesivan" iako se kratko poznaju. Poruke su sugerirale da policajac i žrtva ipak nisu bili u vezi. 

>> Index objavljuje poruke u kojima se ubijena djevojka žalila na policajca

Rješenjem načelnika osječko-baranjske policije Smažil je udaljen iz službe te je podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv njega.

Ubio žrtvu s udaljenosti manje od jednog metra

Index je prije nekoliko mjeseci neslužbeno doznao da je Berak upucana s udaljenosti manje od jednog metra, i to u područje brade. Izvor blizak istrazi potvrdio nam je kako je Smažil u trenutku počinjenja ubojstva imao 0.62 promila alkohola u krvi jer je prethodno popio nekoliko piva.

Doznali smo kako je nakon ubojstva u jednoj minuti tri puta pokušao stupiti u kontakt s Hitnom službom te da su sva tri poziva bila na čekanju. Zatim je zvao svog oca, s kojim je pričao oko jedne minute, a nakon toga je kontaktirao svog šefa te postaju prometne policije. 

>> Završena istraga ubojstva Mihaele Berak. Nakon što ju je ubio, policajac je zvao šefa

Došli smo i do informacije da nije mijenjao svoj iskaz, u kojemu tvrdi da ju je slučajno upucao te da za vrijeme provođenja istrage nije davao druge izjave. U optužnici također stoji da je pomicao položaj njezinog tijela.

Šef policije govorio o nenamjernom ubojstvu

Šef osječko-baranjske policije Ladislav Bece javno je govorio da je osječki policajac nenamjerno ubio djevojku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem.

"Prema onome što smo zaključili, on se malo hvalio i pokazivao novu futrolu za službeno naoružanje, vadio je pištolj, vadio je streljivo i vraćao ga, repetirao pištolj te je u jednom trenutku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo do opaljenja streljiva, koje je pogodilo djevojku", tvrdio je. 

Pokušao je obraniti rad policije, istaknuvši kako je u praksi i ranije bilo slučajeva da je tužiteljstvo policijsku kvalifikaciju kaznenog djela prekvalificiralo na teže, ali i na blaže kazneno djelo.

"Sada stoji kvalifikacija ubojstva, ali i idućih mjeseci poduzimat će se istražne radnje i prikupljanje dokaza, poput pretraga mobitela i eventualnih vještačenja, pa ne znači da će u konačnici ta kvalifikacija ostati, ali tu ne vidimo ništa sporno", govorio je. Kvalifikacija je u konačnici ostala i Smažilu se sudi za ubojstvo. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.