Policija kažnjava bajkere koji su prosvjedovali protiv naplate za Krčki most

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

BAJKERIMA koji su nezadovoljstvo naplatom Krčkog mosta iskazali plaćanjem mostarine u lipama policija je na kućne adrese poslala prometne kazne od u iznosu od tri pa do sedam tisuća kuna, javlja Novi list.

Naime, bajkeri su održali prosvjed 29. lipnja na Krčkom mostu i tad je samo jednom motoristu uručena kazna zbog "nepoštivanja regulacije prometa od strane policije", poručili su iz inicijative BikeRIce i BikeRI, koja je organizirala prosvjede. Objasnili su i da je tom motoristu policajac doslovno stao ispred motora i kada ga je ovaj pitao u čemu je problem, policajac mu je izvukao ključ iz motora i udaljio se do službenog vozila.

Tijekom prosvjeda policajci nisu rekli bajkerima da su prekršili zakon

"Nakon toga su sve ostale motoriste popisali u blokić. Neke od nas su i zaustavili nakon prolaska naplatnih kućica te kontrolirali ispravnost dokumenata. Policajci nisu rekli da smo prekršili Zakon o sigurnosti prometa na cestama ni da nam je ovo upozorenje, ništa", rekli su iz inicijative BikeRICe i BikeRI.

Nakon toga na kućne adrese počele su im stizati prometne kazne.

"Jedan od sudionika koji nam se javio dobio je prekršajni nalog bez da ga je uopće policajac zaustavio, očito ga je samo zapisao kada se stajalo na naplatnim kućicama. Drugi je dobio nalog da u roku 15 dana dostavi podatke o vozaču motora koji je taj dan bio na mostu. Dakle, policija postupa po vlastito sastavljenom popisu koji su načinili kada smo mi čekali prolazak naplatnih kućica bez da se ijednog sudionika upozorilo na počinjenje prekršaja. Dakle, tako svatko može pobrati kaznu jer ga je negdje neki policajac zapisao u blokić", rekli su iz inicijative BikeRIce i BikeRi.

Unija Kvarnera osudila postupak policije

Istaknuli su i kako se ministar Butković još uvijek nije oglasio vezano za ukidanje mostarine.

Uniji Kvarnera ovakav postupak policije je tragičan, tužan i jadan.

"Pozivam kao dožupan Primorsko goranske županije i kao član Unije Kvarnera da se kazne povuku i da se građani Republike Hrvatske i Kvarnera ne kažnjavaju dodatno kada se već 30 godina diskriminiraju plaćanjem jedinog mosta pod naplatom u Hrvatskoj. Apeliram na razum i na slobodu javnog izražavanja, jer idući put neće biti samo 50 bajkera na mostu", izjavio je dožupan Marko Boras Mandić iz Unije Kvarnera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.