Policija privela i pretresla stan aktivistu jer HDZ-ovac misli da mu je išarao plakat

FOTO: Facebook

MAKARSKI gradonačelnik i saborski zastupnik HDZ-a Jure Brkan optužio je oporbenjaka Mihovila Marinovića da mu je išarao plakat. 

Kao da smo u Sjevernoj Koreji, uniformirani službenici ujutro su čovjeku došli na vrata, pred ženom i djetetom ga zbunjenog odveli u postaju, testirali mu rukopis, snimali dlanove, ispitivali o njegovu znanju latinskog jezika, a onda mu i pretresli stan. Trajalo je to dobra dva sata. 

Postupa li policija uvijek ovako u slučaju šaranja plakata?

Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku pitali smo jesu li imali ijedan konkretan razlog da privedu Marinovića ili im je bila dovoljna samo riječ HDZ-ova gradonačelnika. Kazali su da postupak traje pa da ne mogu komentirati.

Htjeli smo znati i bi li postupili isto da je netko drugi prijavio šaranje plakata. 

Podsjetimo, na billboardu makarskog gradonačelnika, poznatog po izjavi da se koronavirus rješava dezodoransom, osvanula je rupa od metka na čelu i natpis "memento mori", izvedenica od latinske poslovice "sjeti se da si smrtan".

Nezavisna lista Osejava (NLO), kojoj Marinović pripada, odmah je osudila ovaj čin, protumačivši ga kao prijetnju smrću. 

 

> HDZ-ovom gradonačelniku na plakatu nacrtali rupu od metka na čelu

> Lupetanje HDZ-ovog gradonačelnika Makarske o koronavirusu morate poslušati

> HDZ-ovac koji je govorio da je korona prehlada se razbolio: "Imam jače simptome"

U postaji ga pitali je li u školi učio latinski

Marinović, inače vaterpolist i putopisac, ostao je zatečen idejom da ga se privodi u postaju. 

"Mislio sam da sam napravio kakav prometni prekršaj za koji nisam znao, ali onda razmišljam - pa ne bi me zato ovako priveli, stvarno nisam imao pojma. Pozvonili su, otvorio sam u donjim gaćama, ispred je bilo njih troje iz policije. Bili su fini i kulturni. Rekli su da moram s njima u postaju, da se obučem.

Otišao sam, ništa mi nije bilo jasno, još sam bio bunovan. Kad smo došli u postaju, pitali su me par čudnih pitanja. Kao, kakav sam s latinskim jezikom i jesam li ga učio na fakultetu. Budući da pratim što se događa u gradu, nije mi trebalo dugo da shvatim kako to ima veze sa šaranjem plakata Jure Brkana, gdje su ispisane latinske riječi. Rekao sam da nemam veze s tim", priča još potreseni Marinović.

Zatim je morao dati izjavu. 

"Snimili su mi i dlanove, trebao sam ispisati tri-četiri lista papira tiskanim slovima da grafolog to vidi, imali su i nalog za pretres stana, optužba je vjerojatno bila da imam sprej u kući. Rekli su da ne moram surađivati ako ne želim, da mogu zvati odvjetnika, ali kako stvarno nisam imao šta sakrivat, tako su oni došli, napravili pretres. Bili su okej i rekli mi da me gradonačelnik Jure Brkan optužio za šaranje njegova plakata", govori Marinović u videu objavljenom na stranici.


FOTO: Nezavisna lista Osejava; u krugu: Mihovil Marinović

Razmišlja da prijavi gradonačelnika zbog lažne prijave  

Konzultirao se s odvjetnicom. Smatraju da ima razloga za tužbu Brkana zbog lažnog prijavljivanja. 

"Svjestan sam kakvo je hrvatsko pravosuđe. Kad sam odlučio politički se aktivirati u maloj sredini, znao sam da će biti udaraca, ali nisam očekivao ovakvo nešto, pogotovo od nekoga koga površno znam. Odvjetnica mi je rekla da materijala za tužbu tu imamo, sve je otvoreno, ali nadam se da nećemo morati do toga doći, da će postupiti kao čovjek, saborski zastupnik i gradonačelnik Makarske i javno se ispričati za dovođenje u neugodnu situaciju mene i moje obitelji", poručuje Marinović.

Ne vidi drugi razlog osim zastrašivanja političkih protivnika 

Na pitanje misli li da se ovdje radi o HDZ-ovom zastrašivanju političkih protivnika spremno odgovara: 

"Zaista ne vidim drugi razlog. Gradonačelnika znam površno, iz studentskih dana, javljamo se jedan drugom na rivi, nije mi ni nakraj pameti da bi mi mogao napraviti tako nešto bez da me pita ili nazove. Ima čovjek moj broj, mogao je doći do svih informacija koje mu trebaju, a ne ovako se sakrivati iza policije kojoj uopće nije bilo ugodno raditi tu cijelu stvar. Ako se služi takvim sredstvima i stvarno se ne kaje, onda zaslužuje pravosudnu kaznu."

Aktualni gradonačelnik u članku insinuira kako iza ovog vandalskog čina stoje, između ostalog, aktivisti i politički...

Posted by NLO-Nezavisna lista Osejava on Saturday, 1 May 2021

NLO je stranka nastala kao odgovor na HDZ-ovu betonizaciju 

Juru Brkana pokušali smo kontaktirati za izjavu, ali se nije javljao na telefon. 

Budući da je lista na kojoj je Marinović sav svoj rad posvetila borbi za očuvanje okoliša čije se uništavanje pripisuje upravo lokalnom HDZ-u, nije ni čudno da je Jure Brkan ne simpatizira.

NLO je nastao kao odgovor na ideju vlasti da se park-šuma Osejava betonizira. Organizirali su prosvjede, prikupljali potpise i pokretali peticije, ali ništa to nije zanimalo HDZ. Samo su ih ignorirali. Prijedlozi su im odbijeni, pa su se odlučili sami kandidirati.

Dragi sugrađani, noćas mi je netko ostavio "poruku" na mom predizbornom plakatu znakovitog sadržaja i s nacrtanom rupom...

Posted by Jure Brkan - kandidat za gradonačelnika Makarske on Saturday, 1 May 2021

Da stvar bude luđa, onog dana kad mu je išaran plakat, HDZ-ovac je izjavio da je to zato što je on, da, baš on, četiri godine radio "protiv partijskih, građevinskih i kriminalnih organizacija".

U podužem statusu za šaranje plakata odmah je optužio protukandidate. Očito mu ne pada na pamet da je to mogao učiniti bilo tko od desetak tisuća revoltiranih građana. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.