Policija u Zagrebu za vikend alkotestirala čak 3033 vozača. Dvojici oduzeli aute

Ilustracija: Matija Habljak/PIXSELL

Tijekom vikenda od 18. do 21. listopada 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije ukupno je kontrolirano 5523 vozila i vozača, a alkotestirano je 3033 vozača.

Utvrđeno je ukupno 1305 prometnih prekršaja, od čega: 436 prekršaja nepropisne brzine, 307 prekršaja vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 98 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 63 prekršaja nepropisne uporabe mobitela u vožnji, 27 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom, 7 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava i 5 prekršaja upravljanja pod zabranom i 362 ostala prekršaja.

U subotu, 19. listopada oko 3.50 sati, u Zagrebu, 44-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka a kretala se Heinzelovom ulicom u smjeru sjevera. Nadzorom vozila i vozača kod kućnog broja 20 navedene ulice te alkotestiranjem, policijski su službenici utvrdili kako upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 1,72 g/kg u organizmu te je isključena iz prometa i oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati.

Također je utvrđeno da nema kod sebe važeću prometnu i vozačku dozvolu.

Vozačica je uhićena i smještena u Jedinicu za zadržavanje i prepratu, a protiv nje je podnesen optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno 19 osoba - test negativan, a 3 osobe su odbile testiranje.

Od 307 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 32 vozača (10,4 %) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg dok je evidentirano 55 mladih vozača (17,9 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, 15 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 40 osoba uhićeno i privedeno na nadležni prekršajni sud.

Dvojici oduzeti automobili

U nedjelju, 20. listopada 2024. u 2.18 sati, 30-godišnjak je upravljao osobnim automobilom koprivničkih registarskih oznaka, a kretao se Avenijom Dubrovnik u smjeru zapada.

Kontrolom vozila i vozača kod kućnog broja 15 utvrđeno je da je upravljao navedenim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno bez položenog vozačkog ispita bilo koje kategorije te pod utjecajem alkohola od 0,71 g/kg u organizmu.

Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni Općinski prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.100 eura.

U petak, 18. listopada 2024. u 23.35 sati, 33-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom Matka Baštijana u smjeru zapada.

Kontrolom vozila i vozača kod raskrižja sa Vitezićevom ulicom utvrđeno je da je upravljao navedenim vozilom pod utjecajem alkohola od 1,16 g/kg u organizmu za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije.

Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni Općinski prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 3.079 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije  u trajanju od 12 mjeseci.

Sukladno članku 229. stavku 8. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a temeljem članka 76. a Prekršajnog zakona, obojici vozača su privremeno uz Potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta oduzeti osobni automobil marki Peugeot i Renault koprivničkih i zagrebačkih registarskih oznaka kojima su upravljali u vrijeme počinjenja prekršaja do donošenja odluke o prekršaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.