Policiji u akciji Nesklad najzanimljiviji notes Slavena Žužula

POLICIJA je među mnoštvom dokumenata i bilješki pronađenih u domovima i uredima uhićenih u akciji Nesklad našla i notes vlasnika Skladgradnje Slavena Žužula u kojem se nalaze istražiteljima vrlo zanimljive bilješke.

Žužul je u svoj notes upisivao brojne podatke o različitim poslovima, a istražitelji se nadaju da će tamo naći objašnjenje za brojne unosne poslove i naglo bogaćenje braće Žužul.

Jozo i Slaven Žužul rođaci su bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula. Jutarnji piše da su bili dugogodišnji prijatelji bivšeg ministra Ive Sanadera te da su im poznanstva s utjecajnim političarima omogućila dobivanje povlaštenih  ugovora u poslovima s brodogradilištima i autocestama po iznimno visokim cijenama, ali i imunitet pred hrvatskim pravosuđem.

Višegodišnje rastezanje kaznenih postupaka

Tako na Županijskom sudu u Splitu već devet godina stoji optužnica koju je protiv Joze Žužula podnio Mladen Bajić, tada zamjenik županijskog državnog odvjetnika.

Optužnica je protiv Joze Žužula, direktora tvrtke Sklad 92 d.o.o., i Andrije Jelića, potpredsjednika solinske Hvidre, podnesena u veljači 2001. zbog pranja novca preko računa Hvidrine podružnice u Sinju tijekom 1996. godine. Žužula se sumnjiči da kao vlasnik tvrtke Sklad 92 nije prijavio dobit poduzeća od približno 3 milijuna kuna, na što nije platio ni porez, nego je isti iznos “oprao” preko žiroračuna solinske Hvidre predstavljajući ga kao donaciju, piše Jutarnji.

Skandal: Jozo Žužul sposoban za kafić i stadion, nesposoban za suđenje?!

Protiv Žužula je pokrenut još jedan kazneni postupak zbog kupoprodaje bedema Priuli u centru Splita. Jutarnji piše da je taj gradski objekt poduzeću Slavena Žužula za 4,5 milijuna kuna nezakonito prodala Ana Knežević, predsjednica SSSH, predstavljajući ga kao vlasništvo Sindikata. Županijsko tužiteljstvo u Splitu je početkom godine podiglo optužnicu protiv oba potpisnika ugovora, ali prvo ročište još nije održano.

Sumnjivih postupaka i kriminalnih radnji braće Žužul navodno ima još pregršt. Međutim, svi kazneni postupci protiv braće Žužul i dalje stoje u ladicama. Nakon stečaja tvrtke Sklad 92 Žužuli su pokrenuli Skladgradnja group, obrt za korozivnu zaštitu koji je u samo šest godina od tvrtke sa 7 zaposlenih narastao na giganta čiji ugovori s državom vrijede milijardu eura i koji je registriran za gradnju brodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.