Politička kriza u Austriji. Nitko ne želi u koaliciju s krajnje desnim FPÖ-om

Foto: EPA

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen rekao je danas da ne može zadužiti krajnje desnu Slobodarsku stranku (FPO) za sastavljanje vlade nakon što je pobijedila na općim izborima, jer ni jedna stranka ne želi vladati s njom pa bi umjesto toga ona i druge dvije najveće stranke same trebale prekinuti pat poziciju.

Slobodarska stranka pobijedila je na parlamentarnim izborima prije 10 dana, što je prva povijesna pobjeda stranke osnovane 1950. pod čelnikom koji je bio SS oficir i nacistički zastupnik. Nakon što su osigurali oko 29 posto glasova trebali bi koalicijskog partnera da zadobiju većinu u parlamentu i sastave vladu. 

OVP nije isključio koaliciju, ali ima uvjet

Samo je konzervativna Narodna stranka (OVP) kancelara Karla Nehammera ostavila otvorena vrata koaliciji s euroskeptičnim, Rusiji prijateljskim FPO-om, ali ne ako njezin čelnik Herbert Kickl bude dio sljedeće vlade.

Kickl ustraje na tome da bi trebao postati kancelar i da bi svaka koalicija bez FPO-a bila "koalicija gubitnika" i "pljuska" biračima. "Apsolutno je nova situacija da postoji izborni pobjednik s kojim očito ni jedna druga stranka ne želi vladati", rekao je predsjednik Van der Bellen, koji nadzire sastavljanje vlada, u televizijskom obraćanju nakon pojedinačnih razgovora s čelnicima svih pet parlamentarnih stranaka.

"Moji jučerašnji i prekjučerašnji razgovori (sa stranačkim čelnicima) dodatno su ojačali taj dojam... Klasična pat pozicija", rekao je, dodajući da mu je Kickl rekao da neće biti vlade koju vodi FPO bez njega kao kancelara.

Budući da ni jedna koalicija ne može imati većinu bez dvije od tri vodeće stranke u njoj, Van der Bellen je rekao da će zatražiti od čelnika tih stranaka - FPO-a, OVP-a i trećeplasiranih socijaldemokrata - da vide kakve bi koalicije bile moguće i da ga izvijeste potkraj sljedećeg tjedna. "Misle li svi uključeni doista ono što su rekli? Znam da se to može očekivati, naravno, ali želim jasnoću. Jasnoću za Austriju", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.