Politolog: Milanovića dio građana percipira kao zadnju branu svemoći HDZ-a

Screenshot: HRT, Foto: PIXSELL/Ivo Cagalj

Retorika između premijera i predsjednika još će se zaoštriti, kazao je u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog politolog Berto Šalaj.

Najveća prednost Milanovića u kampanji je, kazao je, što ga značajan dio građana percipira kao zadnju branu svemoći HDZ-a.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman prošli tjedan je sugerirao da predizbornu kampanju predsjednika Zorana Milanovića financiraju možda neki ruski izvori. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je da postoje indicije da Milanovićevu kampanju financira Rusija, a zatim je Davor Božinović istaknuo kako nema dokaza da kampanju financiraju Rusi. Premijer Andrej Plenković jučer je pak izjavio da je "Milanović korisni idiot u interesu Rusije".

Šalaj: Retorika će se zaoštriti

Retorika između predsjednika i premijera, pa i ministara u vladi će se zaoštriti, izjavio je Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti. I kada nema predizborne kampanje za predsjedničke izbore, tu je oštra retorika, nesuglasice oko vanjske politike u slučaju ruske agresije prema Ukrajini.

"Jasno je da su pogledi premijera i predsjednika različiti, a u predizbornoj kampanji se "skidaju rukavice", tako da se ide s tim "teškim naoružanjem". Meni je tu nekako najpristojnija izjava ministra Božinovića koji je rekao da se iz Milanovićevih izjava daju iščitati "proruski, proputinovski stavovi", ali da nema dokaza da je kampanja financirana iz ruskih izvora", naglasio je Šalaj.

"Ja nisam vidio ništa što bi indiciralo da je Milanović financiran od strane nekih vanjskih sila", rekao je Šalaj. Dodao je da ne misli da bi Milanoviću ova tema mogla naštetiti u kampanji.

Mislim, tvrdi Šalaj, da će Milanovićeva najveća prednost biti što ga značajan dio građana percipira kao zadnju branu svemoći HDZ-a, Andreja Plenkovića.

"Zbog toga su mu spremni oprostiti svu političku retoriku, eskapade, sve ono što je radio, čak i na parlamentarnim izborima - samo da ne bi "sva politička jaja stavili u istu košaru". Milanović kao zadnja brana - bit će to njegova najveća prednost i u ovoj kampanji i u drugom mandatu."

"Ovo što rade Plenković i njegovi ministri dodatno snižava politički diskurs"

"U nekim državama s demokratskom političkom kulturom koja je razvijenija nego u Hrvatskoj ova situacija ne bi prošla samo na razini političkog govora. Ili je istina ono što govore visoki dužnosnici iz vlade, pa je to ozbiljna prijetnja nacionalnoj sigurnosti, što je razlog za pokretanje opoziva predsjednika itd, ili pak to nije istina.

U tom slučaju kleveću aktualnog predsjednika i onda bi trebali snositi političku odgovornost ili se ispričati. Bojim se da se ništa od toga neće dogoditi i bojim se da ovo što radi premijer i ministri vodi dodatno snižavanju političkog diskursa i dodatnom trovanju političkog govora", naglasio je Berto Šalaj.

"Najtoksičniji politički govor inaugurirao je aktualni predsjednik Republike Zoran Milanović. Sjećamo se što je sve govorio i kako je vrijeđao druge političare, ljude iz HDZ-a. Međutim, HDZ na ovaj način, ne ukazujući na činjenicu da trebamo voditi vanjsku politiku koja će ići kao pomoć Ukrajini, protiv ruske agresije i protiv autoritarnih režima - oni se spuštaju na razinu klevete. Ne mislim da će im to pomoći. Moj osobni stav je, a nemam nikakav dokaz, da ne mislim da je Milanović financiran ruskim novcem", kazao je među ostalim Berto Šalaj.

"Primorac nije netko tko među HDZ-ovim biračima može proizvesti veliki entuzijazam i emocije"

Od 2000. godine, tvrdi Šalaj, nikada na predsjedničkim izborima nije se dogodilo da pobijedi kandidat parlamentarne većine. Za HDZ-ovog kandidata Dragana Primorca rekao je da nije "netko tko među HDZ-ovim biračima može proizvesti veliki entuzijazam i emocije". 

"Naravno da bi premijer želio imati na predsjedničkoj funkciji nekoga s kim bi mu bilo lakše surađivati, ali isto tako ne bi me iznenadilo da premijer već sada shvaća da je ta trka uzaludna i da mu slijedi nastavak te tvrde kohabitacije s gospodinom Milanovićem", rekao je Šalaj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.