Nacisti su brutalno ugušili pobunu. Bio je to nikad viđen pokolj

Foto: Wikipedia

Na današnji dan 1944. godine ugušen je Varšavski ustanak, kojim su Poljaci pokušali preuzeti kontrolu nad gradom. U tom trenu njemačke su se trupe povlačile pred sovjetskom vojskom, pa su Poljaci iskoristili priliku kako bi se oslobodili te sami krojili svoju sudbinu u poslijeratnom svijetu.

U rat protiv okupatora

Ustanak je predvodila poljska Domovinska vojska koja je nastojala izbaciti naciste iz grada prije nego što u Poljsku dođe Crvena armija. Ustanak je bio dio šireg plana poljske vlade u egzilu koja je smatrala da će Poljska, ako ju oslobodi Crvena armija, postati ruska klijentska država. Međutim, njemačke snage pod zapovjedništvom Heinricha Himmlera brzo su reagirale i odlučile ugušiti ustanak. 

U prvim danima ustanka oko 40.000 boraca zauzelo je strateške dijelove Varšave i oslobodilo važne točke u gradu. Među vojskom su se pronašli i mnogi maloljetnici te žene koji su postavili brojne barikade kako bi nacistima otežali logistiku, a njihovo poznavanje grada poslužilo im je kako bi pružali ozbiljan otpor.

Ustanici su računali na pomoć, ali ona nije stizala

Glavni problem poljskih snaga bio je nedostatak oružja i zaliha. Međutim, pomoć im je obećana sa zapada i s istoka, pa je glavni cilj bio izdržati dok ona ne dođe, neovisno o tome s koje strane. Međutim, ta pomoć nikada nije došla. Staljin je naredio svojoj vojsci da prekine napredovanje, želeći iscrpiti Poljsku kako bi njome kasnije mogao lakše upravljati. Velika Britanija i SAD poslali su nekoliko zračnih misija kako bi im dostavili zalihe, no ta pomoć bila je daleko od obećane i nedovoljna.

Nakon 63 dana borbe ustanak je ugušen 2. listopada. Ustanici su se predali nakon što su shvatili da pomoć neće stići. Većina ustanika poslana je u radne logore, od kojih su mnogi kasnije umrli u teškim uvjetima. Procjenjuje se da je preko 200.000 ljudi umrlo tijekom ustanka, a ovaj događaj smatra se jednom od najstrašnijih epizoda Drugog svjetskog rata.

Grad je sravnjen sa zemljom

Hitler je pred kraj 1944. godine naredio kompletno rušenje Varšave kako bi se osvetio ustanicima. Uništene građevine su srušene, tek je desetina grada ostala očuvana. Grad je bio obnavljan desetljećima, no većina stare jezgre je rekonstruirana prema starim slikama. 

U Poljskoj se 1. kolovoza odaje počast ustanicima herojima. Varšavski ustanak zacementiran je u sjećanju Poljaka kao događaj koji ih je naučio da ne mogu vjerovati svojim susjedima, Njemačkoj i Rusiji, a potonji susjed ponovo će ih to naučiti tijekom hladnog rata.
 

Paljenje Varšave nakon ustanka po naredbi Hitlera

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.