Polovica njemačkih borbenih mlažnjaka nesigurna za letenje

Foto: Hina

IZVJEŠĆE njemačkog ministarstva obrane otkriva da je samo 29 od 66 njemačkih višenamjenskih borbenih zrakoplova Tornado spremno za let.

Kritiku zbog poraznog stanja trpi ministrica obrane Ursula von der Leyen koja je ususret sutrašnjem glasanju o uključivanju njemačkog ratnog zrakoplovstva u zračne udare na Islamsku državu u Siriji istaknula da će u predloženim operacijama sudjelovati najviše šest aviona. "Trideset tornada je spremno za akciju, a mi trebamo njih šest. To nam pruža široku marginu," rekla je von der Leyen za ARD i dodala da će vojne operacije u Siriji biti "duge i opasne".

"Stanje naših letačkih sustava ostaje nezadovoljavajuće," rekao je jučer njemački general Volker Wieker, dok mediji prenose izvješće ministarstva obrane prema kojem probleme izaziva "nedostatak dostupnosti različitih rezervnih dijelova".

Dugotrajna kritika

Prema prijedlogu koji je u utorak usvojila vlada, na bojišnicama u Siriji će sudjelovati šest višenamjenskih aviona Tornado, jedna fregata i 1,200 njemačkih vojnika. Parlament je raspravu o prijedlogu započeo jučer, a glasanje se očekuje sutra, navodi BBC.

Njemačko ministarstvo obrane i Kršćansko demokratska unija (CDU) već dugo trpe optužbe da zanemaruju investicije u vojsku. Njemačka je prošle godine priznala da je dio opreme u tako lošem stanju da ne zadovoljava temeljne kriterije NATO-a.

> NATO: Njemačke postrojbe za brzo razmještanje "ratuju metlama"

Njemačka se odlučila na pridruživanje borbi protiv IS-a nakon apela francuskog predsjednika Francoisa Hollandea čija se zemlja 13. studenog našla na udaru islamističkih terorista.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.