Pomoćnik patologa na Svetom Duhu dobio otkaz: "Mrtvaci su se stavljali na pod"

Foto: Robert Anić/Pixsell

POMOĆNIK patologa Zavoda za patologiju i citologiju KB-a Sveti Duh Ivan M., prošlog je tjedna dobio otkaz.

Index je ovu informaciju pokušao provjeriti u bolnici prošlog tjedna, ali odgovora nema. Uprava bolnice koju vodi ravnateljica Ana-Marija Šimundić šuti.

Kako piše današnji Jutarnji list, sada već bivši djelatnik bolnice poslao je i dopis na više adresa u kojemu je napisao da je istina da su leševi bili na podu zbog nedovoljnog kapaciteta rashladnih komora.

"Pravilnik i pijetet prema mrtvima povrijeđen je jer nije bilo mjesta u rashladnoj komori pa su se pokojnici morali stavljati na pod mrtvačnice. Zbog nedovoljnog kapaciteta rashladne komore nema drugog rješenja. Ja, pomoćnik obducenta, nekoliko sam puta zatekao takvo stanje i rješavalo se čim je bilo uvjeta za to", prenosi Jutarnji list dio njegovog dopisa.

Dodaje da je kolega koji je s njim radio, a nedavno je preminuo, više puta upozoravao da rashladni uređaji ne rade dobro te da konstantno rade u smradu truleži i leševa.

Snimka iz mrtvačnice zgrozila sve

UPOZORAVAMO DA JE SNIMKA UZNEMIRUJUĆA

 

Podsjetimo, Index je krajem travnja došao u posjed snimke iz mrtvačnice bolnice Sveti Duh, na kojoj se vidi više leševa po podu.

"Zgrada u kojoj se nalazi Zavod za patologiju i citologiju je izgrađena u lipnju 2018. godine. U mrtvačnici je 12 hladnjaka za smještanje tijela pokojnika. To je za našu bolnicu nažalost već tada, u trenutku projektiranja, bilo premalo", stajalo je u odgovoru koji smo dobili iz KB-a Sveti Duh.

Kako se dodaje u tom odgovoru, zbog nedovoljnog broja hladnjaka, tijela preminulih se moraju, dok se ne oslobodi hladnjak, privremeno smještati u prostoru mrtvačnice. U bolnici nam kažu da su pokrenuli postupak adaptacije i proširenja mrtvačnice te nabavu dodatnih 15 hladnjaka, a sredstva za to je osigurao Grad Zagreb.

"Prema našim saznanjima, u tijeku je postupak nabave glavnog projekta adaptacije i nabava hladnjaka. Predviđena adaptacija će proširiti prostor mrtvačnice za dodatnih 40-ak kvadratnih metara u kojoj će biti smješteno ukupno 27 hladnjaka za pohranu tijela pokojnika", stoji u odgovoru uz dodatak da vjeruju da će proširena mrtvačnica s dodatnim kapacitetima hladnjaka biti "kvalitetno i dugoročno rješenje".

"Slobodni smo napomenuti da je 17. ožujka 2023. na Zavodu za patologiju KB-a Sveti Duh izvršen inspekcijski pregled od strane Službe sanitarne inspekcije Državnog inspektorata te da nisu utvrđene nikakve nepravilnosti, kao ni prilikom inspekcijskog pregleda 4. travnja 2023. godine", pisalo je na kraju odgovora.

Iz Grada Zagreba rekli da je netko izvadio tijela da bi ih slikao

Nakon objave snimke, konferenciju za novinare održala je glasnogovornica zagrebačke Gradske uprave Dinka Živalj. Rekla je da postoji pretpostavka da je netko namjerno izvadio tijela iz hladnjača i to snimio. "To je pretpostavka, istražujemo to. Od šefa Patologije imam informacije da se to nije dogodilo u našem mandatu", rekla je Živalj.

Uprava bolnice podnijela je zatim kaznenu prijavu II. policijskoj upravi protiv nepoznatog počinitelja kako bi se utvrdilo je li netko namjerno izvadio umrle bolesnike iz rashladnih uređaja i tada napravio snimku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.