Poplava u Vrgorcu i sedmi dan. Mještani opisali kako izgleda borba s vodom

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

SEDMI dan traje poplava u Vrgorcu, točnije u selu Kokorići. 

Vodostaj je od sinoć porastao za 35 centimetara, a stotinu ljudi do svojih domova može isključivo čamcem. Voda je krenula nadirati i prema školi koju pohađa 11 učenika. Na terenu je i HGSS koji postavljanjem zečjih nasipa pokušava spasiti ono što još nije u potpunosti poplavljeno. 

Mještani opisali borbu s poplavom

Ozren Gašpar, djelatnik HEP-a, prepričao je svoju borbu s poplavom.

"Sin je bio na jednom stupu, ja na drugom. Kad smo došli doma, žena je urlala: "Koji ste vi kreteni! Ako ubije struja jednoga, gdje će drugoga. Ajde, kad ste tu, držite se barem na suhom, nemojte u vodu jer će vas ubit struja". Žena ne zna da je dalekovod ugašen", prepričao je Gašpar za RTL.

Mještanka Kokorić prepričava kako su joj sinovi odsječeni poplavom.

"Imam četvero unučadi tamo, ja kod njih ne mogu nego čamcem. Dođe čovjeku da žali iz svih grla, ali od toga nema koristi", kaže mještanka Kokorića. 

"Sinovi su mi odsječeni, imaju koronu i to je najgore"

"Tamo su mi dva sina, oni su odsječeni, djeca ne mogu izaći, a njih dvoje imaju koronu i moraju biti u izolaciji i to je najgore", kazala je druga mještanka. 

HGSS-ovci iz cijele Hrvatske stigli su u Vrgorac, Kokoriće gdje pomažu ljudima pogođenima ovom vremenskom nepogodom. Njihovi članovi iz Makarske, Splita, Dubrovnika, Ogulina, Čakoveca, Karlovca, Slavonskog Broda i Novske stalno se rotiraju i na terenu su non stop. 

Gradonačelnik Vrgorca: To je HGSS, ponos naše države, prva crta obrane

Na tome im je zahvalio vrgorački gradonačelnik Ante Pranić. 

"Pohvalio bih sve službe koje su na prvoj crti obrane od poplava u Kokorićima, od radnika Vodoprivrede koji su u vodi od prošlog petka, radnika HEP-a koji su izložili svoj život u obrani elektronaponskih vodova, volontera Crvenog križa, DVD-a, Gradske čistoće, a posebno ove dečke i cure.

To je HGSS, ponos naše države, prva crta obrane u svim nepogodama. Oni su uglavnom volonteri, odvažni i operativno spremni za svaki zadatak. Neumorni. Ništa im nije teško, a u naš kraj su došli dobrovoljno, u pomoć ugroženim ljudima. Iz svih krajeva Hrvatske.

Timovi iz stanica Makarske, Dubrovnika, Splita, Ogulina, Karlovca, Čakovca...Večeras dolaze dečki iz stanica Bjelovar, Orebić i Koprivnica. Ekipa, neizmjerno vam hvala. Posebno mi je drago što su među njima šestorica naših Vrgorčana kao rezultat rada na formiranju ispostave HGSS-a Vrgorac", napisao je Pranić na Fejsu.

Krstičević u Vrgorcu: Održan je operativni sastanak s više grupa

Stanovnike Vrgorca došli su posjetiti članovi vlade, Plenkovićev savjetnik Damir Krstičević te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"Održan je operativni sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, Hrvatskog Crvenog križa, Pojezerja i Ploča kako bi se pomoglo ovim ljudima - u što su uključeni svi kapaciteti, lokalne, županijske i nacionalne vlasti", izjavio je Damir Krstičević za HRT pa dodao:

"Tu su grijalice plinske koje će biti potrebne ljudima, tu su isušivači, zatim određena dezinfekcijska sredstva, jedan organiziran sustav. Treba ući u ovo područje što prije kroz dva-tri tjedna to sve sanirati. I tu imamo sigurno na raspolaganju i Hrvatsku vojsku", ustvrdio je.

Ministrica Vučković: Osobno sam iznenađena dubinom poplave

"Osobno sam iznenađena dubinom poplave. Kao predstavnica vlade mogu potvrditi da ćemo učiniti sve kako bi sanirali štete na kućama, sada ih je deset i nadamo se da neće biti više. Također, učinit ćemo sve da nadoknadimo ukupni proizvodni kapital poljoprivredi. Pristupit će se, čim bude moguće, čišćenju terena", kazala je ministrica Marija Vučković.

Zahvalila je svima koji su dosad pomogli. Izvijestila je da će se šteta nadoknaditi svima koji su izgubili uloženo u lukovičasto povrće, jagode i u plastenike. Vezano za nasade - nadaju se da oni neće biti oštećeni. Ako budu, stat će iza tih ljudi, kazala je.

Vučković je naglasila i da je na sastanku bilo riječi i o odvodnji viška vode na Vrgoračkom polju i na području Rastoka. 

Zamjenik župana Ante Šošić najavio je proglašenje elementarne nepogode, dodavši da sada ondje neće biti potreban angažman vojske. Na terenu dežuraju ekipe Vodoprivrede Vrgorac, a tu su i mještani koji su odmah priskočili u pomoć ugroženim susjedima. U pripravnosti su sve stanice HGSS-a u Hrvatskoj.

Što se očekuje u idućim danima?

U narednim danima očekuje se novi rast vodostaja, a glavni zadatak bit će zatvoriti odvodni tunel Rastoke, probijen prije 82 godine. Ako se ne zatvori, poplavit će Vrgorsko polje. 

Probijanje još jednog tunela projekt je vrijedan 100 milijuna kuna.

"Izgradnjom još jednog tunela od 60 kubika kojim bi se spuštao jedan dolje u Birinu, a jedan na Baćinska jezera, mi bismo napravili veći otok vode s Vrgorskog polja, a onda otvaranjem tunela u Rastoku, rasteretili bi Rastok", izjavila je Irina Putica, rukovoditeljica obrane od poplava Sektora F Hrvatskih voda.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.