Izvanredno stanje u Srbiji zbog poplava. Evakuirano 200 ljudi, oštećene kuće, bolnica

Fotografija ne prikazuje događaje iz članka Ilustracija: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Više od 200 ljudi je evakuirano, a izvanredna situacija na snazi je u 52 grada i općine u Srbiji nakon obilnih padalina koje su u manje od 48 sati prouzročile poplave, klizišta i odrone, rušile mostove, dijelove cesta i oštetile komunalnu infrastrukturu.

Najkritičnija situacija danas je na području Kraljeva gdje je, uz desetke poplavljenih kuća, kod mjesta Adrane voda odnijela i polovicu mosta na Ibarskoj magistrali koja vodi do jugozapada Srbije.

Štete na kućama, bolnici i cestama, tisuće hektara pod vodom

U Kragujevcu je voda prodrla u hitni odjel Kliničko-bolničkog centra koji je prinudno promijenio režim rada i prima samo životno ugrožene pacijente. Poplavni val kreće se ka jugu.

Prema izvješćima Radio-televizije Srbije (RTS), ekipe vatrogasca-spasilaca Sektora za izvanredne situacije MUP-a interveniraju u naseljima središnje i zapadne Srbije gdje su se rijeke i lokalni vodotokovi izlili u Jagodini, Trsteniku, Brusu, Kosjeriću i Sokobanji.

Najveća šteta pričinjena je stotinama kuća i stambenih objekata, javnih ustanova, među kojima i bolnicama, tisuće hektara su pod vodom. Bujične poplave nanijele su velike štete cestovnoj infrastrukturi.

Danas se očekuje još kiše 

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se danas obilnija kiša očekuje na istoku i jugoistoku zemlje, a u slivovima najmanje tri rijeke na istoku Srbije mogući su visoki vodostaji koji će zahtijevati izvanredne mjere za obranu od poplava.

Slabljenje i prestanak padalina meteorolozi predviđaju za sutra popodne. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.