Poplavljena palača nakon obnove plaćene EU novcem. Bio je to najveći projekt ministra

Foto i Video: Antena Zadar

OBNOVA Providurove palače stajala je ukupno 8.8 milijuna eura, od čega su iz EU fondova izdvojena 7.4 milijuna, a svega godinu i pol nakon svečanog otvorenja palača je poplavljena, i to početkom rujna ove godine. U Gradu Zadru za sada se pravdaju da je obnova provedena u skladu s projektnom dokumentacijom te da su na dan poplave vladale neuobičajene vremenske neprilike. 

"Vađenje na vremenske prilike je iracionalno"

Koliko je to bilo neuobičajeno, provjerili smo u zadarskoj vatrogasnoj postrojbi. Na dan kada je poplavljena Providurova palača, 12. rujna, imali su 6 intervencija zbog poplava. Koliko je to neuobičajeno govori podatak da su početkom ožujka ove godine zadarski vatrogasci imali gotovo 60 intervencija u samo jednom danu zbog poplava.  

 

Marko Vučetić, oporbeni predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra, u kratkom razgovoru za Index ističe da je nevjerojatno da nakon katastrofalne poplave u Zadru 2017. godine dodatna zaštita od poplave nije ukalkulirana u buduće obnove objekata u Zadru te zaključuje da je "vađenje" Grada Zadra na vremenske prilike - iracionalno.  

Izvođač radova poznat DORH-u

Poslali smo upit tvrtki Krekić Avangard koja je bila izvođač radova na Providurovoj palači. Zanimalo nas je kako je moguće da je u tako kratkom vremenu nakon završetka obnove došlo do poplave. Nismo dobili odgovor. Vlasnik ove tvrtke je kontroverzni zadarski građevinar Siniša Krekić, kojeg DORH odnedavno tereti zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u kaznenom djelu.

No, najzanimljivije od svega je da je upravo obnova Providurove palače bila glavna referenca HDZ-ovom Šimi Erliću, tada pročelniku Upravnog odjela za europske fondove Grada Zadra, da prvo postane državni tajnik, a kasnije i ministar zadužen za europske fondove. Erlić kaže da mu je najveći projekt bila upravo obnova Providurove palače, no nije htio govoriti o tome kako je moguće da je došlo do poplave. 

Kalmeta gradonačelnik, Erlić pročelnik

Na izravan upit šuti li o tome jer su u tijeku izvidi, odnosno istraga zbog obnove ove palače, rekao nam je da o tome nema nikakve informacije. No, krenimo redom. 

Providurova palača obnovljena je u sklopu projekta "Zadar baštini - Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020". Sufinancirana je kroz poziv na dodjelu bespovratnih sredstava "Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine" u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Odluka o financiranju projektnog prijedloga "Zadar baštini - Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020" donesena je u travnju 2017. godine, nakon čega je i potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. U to vrijeme gradonačelnik Zadra bio je Božidar Kalmeta, a njegov pročelnik današnji ministar u Plenkovićevoj vladi Erlić. 

Obnova Providurove palače HDZ-ovom Erliću bila je ulaznica za Zagreb

Dvije godine kasnije započeli su radovi. Obnova same palače bila je konstantna meta kritika zadarske oporbe, od izbora izvođača radova pa do propitivanja je li sav europski novac zaista otišao u gradnju.  

Unatoč kritikama, potpuno obnovljena Providurova palača otvorena je za javnost 20. travnja 2022. godine, a na otvorenju su bile ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te tadašnja ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak. Upravo je ta obnova bila "ulaznica za Zagreb" današnjem ministru Erliću. 

"Projekti obnove i revitalizacije kulturne baštine, Providurova i Kneževa palača, oni imaju jednu emotivnu dimenziju za mene", rekao je Erlić nedavno o svojim najdražim projektima.  Gotovo dva tjedna čekali smo odgovor ministra Erlića na pitanja o poplavi. Reagirao je tek kada smo poslali dodatan upit je li razlog šutnje eventualna istraga oko obnove Providurove palače.   

Grad Zadar: Preopterećenje oborinskog sustava

Umjesto odgovora poslao nam je tek svima poznatu kronologiju događaja oko Providurove palače, uz dodatak da je svojedobno utvrđeno da su sva dodijeljena sredstva za projekt namjenski iskorištena, odnosno da su svi zahtjevi za nadoknadom sredstava opravdani te u skladu s Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava. O poplavi ni riječi. 

U Gradu Zadru, kao što smo napisali u uvodu, vade se na neuobičajene vremenske prilike toga dana. Ističu da je prema podacima Meteorološke postaje Zadar u samo 10 minuta palo 26 litara kiše po četvornom metru i tada je došlo do izlijevanja unutar objekta. 

"Prvi rezultati izvida ukazuju na začepljenje internih šahtova u prizemlju Providurove palače odakle se vode iz oborinskog sustava tog objekta prelijevaju u javni sustav odvodnje. Posljedica toga bilo je preopterećenje vertikalnog dijela oborinskog sustava na objektu što se do sada nije nikad dogodilo", stoji u odgovoru koji smo dobili od Grada Zadra.

U odgovoru se ističe da je Uporabnu dozvolu za Providurovu palaču izdalo nadležno tijelo Grada Zadra prema svim propisima te su time, kako kažu, potvrdili da su svi radovi izvedeni u skladu s projektnom dokumentacijom i izdanom građevinskom dozvolom. 

Ministarstvo kulture: Nema štete

Za sada ne odgovaraju na upit hoće li biti eventualne istrage oko loše izvedenih radova koji su doveli do poplave, već kažu da su u najkraćem roku nakon događaja pozvani svi akteri kako bi utvrdili uzroke te u cijelosti izvršili kontrolu sustava oborinske odvodnje i otklonili sve eventualne nedostatke na objektu Providurove palače. 

U Ministarstvu kulture ne žele previše komentirati ovaj slučaj iako je Providurova palača još 1978. godine uvrštena u Registar nepokretnih kulturnih spomenika RH. 

"U nadležnosti Ministarstva kulture i medija je zaštita i očuvanje svojstava kulturnih dobara, koja u slučaju obnove Providurove palače u Zadru, kao ni u nedavnim poplavama, prema informacijama našeg Konzervatorskog odjela u Zadru nisu ugrožena", kažu nam iz Ministarstva kulture. Bez obzira na to što kulturna dobra nisu bila ugrožena, cijeli slučaj poziva na oprez. 

Vučetić: Propitati kvalitetu gradnje

"Svakako treba propitati kolika je stvarna kvaliteta gradnje, a koliko je zapravo utrošeno novca u obnovu s obzirom na protok vremena od završetka radova, ali i na činjenicu da je do poplave došlo na dan kad i nije bilo toliko intervencija dežurnih službi", kaže za Index Marko Vučetić. 

Dodaje da je nevjerojatno da nakon katastrofalne poplave u Zadru, koja se dogodila 11. rujna 2017. godine, u svaku buduću gradnju odnosno obnovu u samom gradu nije ukalkulirana upravo ta prijetnja, posebno u dijelu klimatskih promjena, odnosno činjenice da bi se takve stvari mogle ponoviti. 

Podsjetimo, 2017. godine u Zadru se dogodio potop koji je ostavio štetu procijenjenu na više od 322 milijuna kuna. Kasnije je proglašen elementarnom nepogodom, a stradali su brojne obiteljske kuće i podrumi, Opća bolnica Zadar, Poliklinika, Gradsko groblje Zadar... 

"To što se gradske vlasti za poplavu u Providurovoj palači sada vade na vremenske uvjete pokazuje da oni više nemaju nikakvu racionalnu snagu, mislim da to sve govori o njima", ističe Vučetić i dodaje da zadarske gradske vlasti već godinama razvijaju projekte koji nisu sukladni potrebama grada, već se gledaju PR projekti za potrebe HDZ-a.    

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.