Poplavljena središta više gradova u BiH. "Ne krećite se ni pješke ni u vozilima"

Screenshot: Bljesak.info

Obilne padaline koje su tijekom noći zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine izazvale su poplave u više gradova. Poplavljene su ulice i stambeni objekti u Jablanici, Kiseljaku, Kreševu, Busovači i Fojnici, javlja Anadolu.

Iz Službe za civilnu zaštitu općine Kiseljak mole stanovništvo da ne polaze na put, a u hitnim slučajevima da pozovu navedene službe, vatrogasce, hitnu pomoć ili policiju. Sve hitne službe s područja općine Kiseljak su na terenu kako bi pomogle stanovništvu.

U Kiseljaku odgođena nastava

"Zbog izvanredne situacije na području općine Kiseljak i susjednih općina, nastava za petak je odgođena. Svima koji su pogođeni poplavama želimo što prije oporavak", objavljeno je iz Srednje škole Ivan Goran Kovačić u Kiseljaku.

Na putevima Busovača - Kiseljak, Kiseljak - Kreševo i na ulazu u Kiseljak (iz smjera Sarajeva) došlo je do brojnih odrona zemlje i kamenja na ceste, zbog čega je promet obustavljen, priopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

"Ne krećite se ulicama ni pješke ni u vozilima"

Gorska služba spašavanja (GSS) Jablanica pozvala je stanovnike da se jave za pomoć GSS-u i vatrogascima kako bi im pomogli u akcijama spašavanja zbog poplava koje su sinoć izazvale obilne padaline. U ranim jutarnjim satima su izdali i upozorenje da su zabilježeni odroni i bujice prema Doljanima, Sovićima i Risovcu.

"Ne krećite se ulicama ni pješke ni u vozilima. Bujice su poplavile prometnice", poručili su u objavi.

Na magistralnom putu Konjic - Jablanica - Mostar, kao i na putu Jablanica - Prozor i Jablanica - Blidinje došlo je do brojnih odrona zemlje i kamenja, zbog čega je promet obustavljen, priopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Iz Vatrogasne postaje Jablanica navedeno je da u gradu rade fiksni telefoni, ali da nema signala kada je riječ o mobilnoj telefoniji.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona: Ne krećite na put 

"Upozoravamo na krajnje kritičnu situaciju na sjeveru Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), gdje su zbog iznimno velikih oborina izlijevanja rijeka i odrona potpuno prekinute prometna, te djelomično i telekomunikacijska infrastruktura. Vlada HNK-a apelira da nitko od građana ne kreće na put prema Jablanici i Konjicu, priopćili su iz vlade HNK-a, prenosi Anadolu.

Radi velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo na područjima Jablanice i Konjica. Strahuje se da ima i žrtava kao i veliki broj ozlijeđenih i nestalih osoba, istaknuli su ranije jutros iz Federalne uprave civilne zaštite.

Poslijepodne se očekuje promjena vremena

"U Bosni i Hercegovini danas prije podne oblačno s kišom i pljuskovima. U drugom dijelu dana manje oblaka. Oblačno bi se trebalo zadržati u sjevernim područjima Bosne", priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

 

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24, u sjevernim područjima od 14 do 18 stupnjeva Celzijusa.

Sutra pretežno oblačno vrijeme s kišom i lokalnim pljuskovima. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od osam do 12, na jugu do 14, a dnevna od deset do 16, na jugu zemlje do 19 stupnjeva.

U nedjelju se očekuje pretežno oblačno vrijeme uz postupno smanjenje oblačnosti poslijepodne. Ponegdje u centralnim i istočnim područjima može pasti i malo kiše. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od šest do 12, na jugu do 14, a dnevna od 12 do 16, na jugu do 19 stupnjeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.