Posao od 11.25 milijardi dolara: SAD odobrio prodaju ratnih brodova Saudijskoj Arabiji

Screenshot: YouTube

AMERIČKA vlada je odobrila prodaju četiri bojna broda Saudijskoj Arabiji, vrijednost ugovora je 11.25 milijardi dolara.       

Agencija Pentagona za suradnju u sigurnosti, zadužena za nadgledanje trgovine vojnom opremom, svoje je mišljenje zastupnicima predala u ponedjeljak, potvrdio je neimenovani izvor za Bloomberg.

Zastupnici imaju 30 dana za eventualnu blokadu prodaje, ali su takve akcije gotovo nepostojeće jer se svaki ugovor pažljivo razmatra prije formalne obavijesti senatorima i kongresnicima.

Prema drugom izvoru upoznatom s pregovorima, formalni ugovor se ne očekuje ove godine.

Reuters je još u rujnu javio da Saudijska Arabija pokazuje interes za kupnju višenamjenskih litoralnih borbenih brodova (LCS) korporacije  Lockheed Martin koji operacije mogu provoditi u blizini obale ili unutar korita rijeka.



Izvori u SAD-u navode da se o obnavljanju saudijske flote raspravlja godinama  i da su pregovori ubrzani zbog zabrinutosti Saudijaca oko Irana. Ukoliko SAD isporuči narudžbu to će biti prva prodaja američkih brodova s novijim tehnologijama jednoj stranoj sili.  

"Prodaja dokazuje trajnu predanost SAD-a građenju čvrstih diplomatskih i sigurnosnih partnerstva nužnih za promociju mira i stabilnosti u području Perzijskog zaljeva," rekao je dužnosnik kojeg citira Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.