Posječeno skoro 500.000 stabala zbog gradnje Muskove tvornice Tesle kod Berlina

Foto: Profimedia

Razvoj Tesline tvornice automobila kod Berlina rezultirao je sječom oko 500.000 stabala, pokazala je analiza satelitskih snimki, piše Guardian.

Izgradnja tvornice u Njemačkoj izazvala je velike prosvjede, kao i raspravu o kompromisima uključenim u razvoj zelene ekonomije. Elon Musk, vlasnik Tesle, kritizirao je lokalnu policiju zbog puštanja "ljevičarskih prosvjednika".

Prema satelitskim snimkama, piše Guardian, vidljivo da je između ožujka 2020. i svibnja 2023. posječeno 329 hektara šume, tvrdi skupina za zaštitu okoliša Kayrros. To je ekvivalentno otprilike 500.000 stabala.

Aktivisti spavaju u kućicama na drveću, pokušavaju upasti na gradilište

Klimatski aktivisti prosvjeduju od svibnja protiv planiranog proširenja gigatvornice, spavaju u kućicama na drveću u obližnjem kampu i pokušavaju upasti na gradilište. U ožujku je jedna skupina zapalila električni stup i zaustavila proizvodnju na nekoliko dana. 

Karolina Drzewo iz kampanje Turn Off Tesla's Tap rekla je da je analiza pokazala da je proizvodnja električnih vozila prouzročila lokalno uništavanje prirode, kao i globalnu štetu rudarenjem metala. 

"U jednoj od najsušnijih regija u Njemačkoj, previše okoliša je već uništeno. Mora se spriječiti širenje, a time i još veće uništavanje šuma i ugrožavanje područja pitke vode", poručila je.

"Stvari se moraju staviti u perspektivu"

Tesla nije odgovorio na Guardianov zahtjev za komentar.

Antoine Halff, glavni analitičar u Kayrrosu, rekao je: "Teslina tvornica u Njemačkoj dovela je do poprilične sječe drveća. Naravno, to se mora staviti u perspektivu i usporediti s prednostima zamjene automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem električnim vozilima."

"Uvijek imate kompromise, tako da morate biti svjesni koji su uvjeti kompromisa."

Inače, u srpnju je ministarstvo okoliša pokrajine Brandenburg odobrilo plan proširenja Tesline tvornice kako bi se proizvodnja udvostručila na milijun automobila godišnje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.