Postignut sporazum o dizelašima i benzincima u EU

Ilustracija: EPA

Njemačka vlada je postigla sporazum s Europskom komisijom u sporu oko zabrane proizvodnje novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem, rekli su danas dužnosnici obiju strana.

Spor između Berlina i Bruxellesa zbog dogovorenog postupnog prestanka proizvodnje takvih automobila usredotočio se na pitanje hoće li proizvođači i dalje moći proizvoditi vozila koja će koristiti takozvana e-goriva nakon 2035. godine.

"Sporazum u vezi budućeg korištenja e-goriva u autima"

"Postigli smo sporazum s Njemačkom glede budućeg korištenja e-goriva u automobilima", napisao je potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans na Twitteru.

"Sada ćemo surađivati na što bržem usvajanju standarda o ugljičnom dioksidu za regulaciju automobila, a Komisija će potom brzo napraviti nužne pravne korake", dodao je.

Njemački ministar prometa Volker Wissing, koji se zalagao za promjenu, napisao je da "vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem i dalje mogu biti nanovo registrirana nakon 2035. budu li punjena isključivo CO2-neutralnim gorivima". "Europa ostaje tehnološki neutralna", dodao je.

Još se moraju razjasniti pravna pitanja

Napredak u pregovorima dogodio se sinoć, rekao je Wissing. Dogovor je uslijedio nakon brojnih razgovora u prošlom tjednu, uključujući i one na samitu EU u četvrtak i petak. Govoreći jučer poslijepodne, Wissing je rekao da se posljednja pravna pitanja još moraju razjasniti.

Sporazum EU iz listopada prema kojem se samo nakon 2035. dopušta proizvodnja automobila bez emisija štetnih plinova stavljen je na čekanje nakon što je Njemačka u posljednjem trenutku iznijela prigovore i izvršila pritisak za dodatne zahtjeve.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.