Posvuda su znakovi da kreće protunapad. "Obnavlja se Azov, izazovi su zastrašujući"

Foto: Profimedia, EPA

U ŽESTOKIM, ali uglavnom statičnim borbama na snježnim poljima i po razrušenim gradovima Ukrajina je odbila rusku ofenzivu tijekom zime. Sada je na Ukrajini red da krene u napad. Posvuda su znakovi da će se ofenziva dogoditi u sljedećih mjesec dana.

Novo zapadno oružje koje bi se moglo pokazati ključnim u napadima, poput njemačkih tenkova Leopard 2 i američkih vozila za razminiranje, već stiže u Ukrajinu. Tisuće novaka obučavaju se u postrojbama formiranim za ofenzive. A vojno zapovjedništvo drži elitne vojnike podalje od najgorih borbi na istoku oko grada Bahmuta, kako bi ih umjesto toga iskoristilo u nadolazećoj kampanji, piše The New York Times.

Nakon više od godinu dana rata Ukrajina je prekaljena u bitkama. "Prekriveni smo s tri centimetra kamena", rekao je poručnik Ilja Samojlenko u nedavnom intervjuu. Međutim, ta žilavost je skupo plaćena. Ukrajina je izgubila tisuće najiskusnijih boraca. Sada poručnik Samojlenko, iskusni zapovjednik koji je preživio opsadu Mariupolja, koristi svoje iskustvo za obuku novih regruta.

Tajming je ključan

Nova ukrajinska kampanja, kada do nje dođe, bit će test sposobnosti njezine vojske da se ponovno naoruža i rekonstruira svoje bojne, a istovremeno zadrži motivaciju i manevarske vještine koje su joj dale prednost u tri prethodne protuofenzive.

Tajming je ključan. Uspjeh Ukrajine u borbama na jugoistočnim ravnicama objavio bi svijetu opadajuću vojnu moć Rusije, ublažio zabrinutost da se rat rastegnuo i najvjerojatnije bi potaknuo ukrajinske saveznike da dodatno naoružavaju i financiraju Kijev.

Potpora Zapada je dosad bila solidna, ali nije zajamčena. Očekuje se, na primjer, da američki proračun za vojnu pomoć istekne otprilike do rujna, a visoki dužnosnik američke obrane nedavno je najnoviju tranšu topničkih granata i raketa poslanih Ukrajini opisao kao "posljednji pokušaj".

"Ključna točka u očima vašingtonske elite - a vašingtonska elita je sudac i porota u ovom slučaju - jest da Ukrajina mora osvojiti značajan teritorij u nadolazećoj ofenzivi", rekao je Cliff Kupchan, predsjednik Eurasia Groupa, tvrtke za procjenu političkih rizika u Washingtonu. "Izazovi su zastrašujući", dodaje.

Ukrajinski časnici morat će osmisliti napade topništva, pješaštva i oklopnih vozila koji će probiti ruske rovove, tenkovske zamke i minska polja. Na jugu su ruske jedinice izgradile obrambene položaje otkako su potisnute iz regije Herson u studenom. Sofisticirani zapadni tenkovi, s boljom mogućnošću preživljavanja i vatrenom moći, bit će ključni u eliminiranju tih položaja.

Dva smjera protuofenzive

Smatra se da Ukrajina planira zabiti klin kroz teritorij pod ruskom okupacijom duž južne obale Crnog mora i Azovskog mora, u blizini Krima, ili tražiti ponižavajući preokret u borbama u regiji Donbasa ili oboje.

Ako oružje i obučene trupe dođu na svoje mjesto na vrijeme, Ukrajina je sposobna nanijeti gubitke ruskoj vojsci koji bi mogli imati dalekosežne geopolitičke posljedice, rekla je Evelyn Farkas, direktorica Instituta McCain. Predstavila je nekoć nezamisliv ishod prema kojem bi Ukrajina mogla Rusiju učiniti oslabljenom vojnom silom u istočnoj Europi s malo utjecaja u pregovorima o okončanju rata.

Međutim, mnogo toga bi se moglo promijeniti, rekla je Farkas, s priljevom novog zapadnog oružja na prve crte bojišnice i desecima tisuća ukrajinskih vojnika koji su se za operaciju obučavali kod kuće i u Europi.

U početnim fazama ukrajinska bi ofenziva mogla ovisiti o prelasku minskih polja, kažu vojni analitičari. Da bi to učinila, Ukrajina će se oslanjati na neglamurozne, ali ključne strojeve za čišćenje mina koje ima u svom arsenalu iz sovjetske ere. Neki strojevi zarobljeni su od Rusa koji su se povlačili, a sada su također pristigli uređaji za razminiranje sa Zapada.

Razminiranje se može obaviti ručno, s posebno obučenim vojnicima koji sondiraju tlo i pažljivo motre na žice dok hodaju ispred jurišnih postrojbi ili sa specijaliziranim strojevima za razminiranje. Ova vozila ispaljuju raketu koja vuče uže s eksplozivom. Prevlačenje užeta preko minskog polja i detoniranje čisti put za vojnike ili oklopna vozila.

Kako će izgledati protuofenziva?

U protuofenzivu će Ukrajina vjerojatno krenuti intenzivnim topničkim napadom na uskom dijelu bojišnice, kažu vojni analitičari, nakon čega će krenuti ekipe za razminiranje i tenkovski napadi.

Očekuje se da će Ukrajina udariti na jug, gdje se teren kreće od široko otvorenih poljoprivrednih polja, sa samo rijetkim drvoredima za zaklon, do gradova i sela. Potisak od oko 75 kilometara preko stepe od sadašnjih linija bojišnice do grada Melitopolja, koji je okupirala Rusija, podijelio bi teritorij pod ruskom kontrolom u dvije zone, prekinuo linije opskrbe i stavio ruske baze na Krimu u domet ukrajinskog topništva.

Priprema novaka za zamjenu poginulih, ranjenih i iscrpljenih vojnika odvija se mjesecima. Deseci tisuća novaka prošli su obuku u Europi i unutar Ukrajine. Ustrojene su i nove postrojbe. U jurišne postrojbe prijavilo se oko 35.000 Ukrajinaca.

U jednom od najupečatljivijih primjera obnove vojske, Ministarstvo unutarnjih poslova obnavlja desetkovanu postrojbu Azov, čiji su svi aktivni vojnici ubijeni, ranjeni ili zarobljeni tijekom opsade Mariupolja i zadržavanja u čeličani Azovstal prošlog proljeća. Drugi su poginuli u eksploziji u barakama za ruske ratne zarobljenike u Olenivki. Nedavno su novaci Azova u bazi u borovoj šumi marširali, mirno stajali i radili sklekove. Učili su osnovne vojničke vještine u pet tjedana.

"Obučavat ćemo nove ljude kako bismo ih podigli na našu razinu", rekao je poručnik Samojlenko, koji je oslobođen iz ruskog zarobljeništva u razmjeni zarobljenika. "Znamo kako se Rusija bori i znamo kako joj se suprotstaviti. Otpornost je sposobnost pronalaženja novih ljudi, kretanja naprijed", rekao je poručnik Samojlenko.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.