Potopljena džamija u Donjoj Jablanici. "Imam se s obitelji popeo na krov i spasio"

Foto: Anadolu Ajansi, Ekrem ef. Hodžić

Nekoliko bosanskohercegovačkih općina pogođeno je sinoć poplavama, a snimke s terena potvrđuju da je najteže pogođeno područje Jablanice.

Fotografija potpuno poplavljene džamije u Donjoj Jablanici širi se internetom, a agencija Anadolu (AA) doznala je da su se imam džamije, njegova obitelj i susjedi u posljednjim trenucima uspjeli spasiti.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jablanica Ekrem ef. Hodžić rekao je novinaru AA kako je džamija bila u potpunosti pod vodom. Iznad površine vode mogao se vidjeti samo vrh krova i munara.

Prema njegovim riječima, imam i njegova obitelj u posljednjem trenutku spasili su se od poplave, jedno vrijeme bili su na krovu.

"Jedva su se izvukli, na krovu su bili i susjedi"

"Efendija se jedva izvukao sa ženom i djetetom. Na krovu su bili i susjedi. Upravo sam se čuo s njima. Žena i dijete su tu u Jablanici, efendija je ostao pomoći susjedima jer sada se voda povukla, ostalo je kamenje", rekao je Hodžić.

Zbog iznimno velikih oborina izlijevanja rijeka i odrona potpuno je prekinuta prometna te djelomično i telekomunikacijska infrastruktura na sjeveru Hercegovine, u Konjicu i Jablanici. 

 

Obustavljen promet

Osim na sjeveru Hercegovine, poplave su jutros i u srednjoj Bosni, na područjima Kiseljaka, Kreševa, Busovače, Fojnice, Vareša i Tarčina.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) priopćili su da je obustavljen promet na magistralnom putu Jablanica - Mostar, te Jablanica - Prozor-Blidinje, Busovača - Kiseljak i Kiseljak - Kreševo zbog odrona zemlja, kamenja i bujice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.