Povećana kazna čovjeku koji je u Koprivnici nasmrt izbo susjeda kojeg nije poznavao

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Visoki kazneni sud (VKS) postrožio je sa sedam na devet godina zatvora kaznu Bojanu Belaniju koji je osuđen zbog ubojstva Ivana Vrhovskog u njegovoj kući u Koprivnici u kolovozu prošle godine, priopćio je prizivni sud. VKS je, ne navodeći identitet optuženika, izvijestio da je preinačio u odluci o kazni presudu Županijskog suda u Varaždinu nakon prihvaćanja žalbe državnog odvjetnika.

Belani je 9. kolovoza 2023., nešto nakon ponoći, došao u obiteljsku kuću susjeda kojeg nije poznavao te ga je bez ikakvog povoda ubo više puta kuhinjskim nožem, zadavši mu ubodne i ubodno-rezne rane po prsištu, ramenu i podlaktici, a pri čemu je žrtva iskrvarila.

Stoga je VKS ocijenio da je u pravu tužiteljstvo kada u žalbi ističe da je prvostupanjski sud Belaniju izrekao preblagu kaznu budući da je propustio cijeniti otegotnu okolnost iznimne agresivnosti pri počinjenju kaznenog djela s obzirom da je uzrok smrti višestruki ubod nožem dužine 17 centimetara.

"Jačat će povjerenje građana u pravni sustav i pravednost kažnjavanja"

Pritom je žrtva, dodaje VKS, zadobila sedam ubodnih rana što govori o izljevu Belanijeve agresivnosti koja nadilazi onu uobičajenu agresivnosti pri izvršenju inkriminiranog kaznenog djela.

Ocjena je drugostupanjskog suda kako je ovako odmjerena kazna adekvatna težini počinjenog kaznenog djela, ličnosti optuženika i okolnostima djela te će se tom kaznom postići svrha specijalne i generalne prevencije, utjecati na počinitelja i na sve druge da ne čine kaznena djela.

Uz to, dodaju, odmjerenom kaznom ostvarit će se svrha kažnjavanja koja se sastoji u tome da ta kazna u dovoljnoj mjeri utječe na optuženika kroz jačanje njegove svijesti o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i ponovnog uključivanja u društvo, ali i da se tom kaznom izrazi jasna društvena osuda za činjenje kaznenih djela protiv života i tijela.

Na taj način, dodaje VKS, jačat će i povjerenje građana u pravni sustav i pravednost kažnjavanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.