Prva privatna šetnja svemirom SpaceX-a: Danas svemirom hoda američki milijarder

Foto: Profimedia/EPA

SpaceX-ova misija Polaris Dawn uspješno je 10. rujna lansirala američkog milijardera Jareda Isaacmana i još troje astronauta u orbitu kako bi tijekom petodnevnog leta pokušali provesti prvu privatnu šetnju u svemiru. Zapovjednik misije je sam Isaacman, pilot je umirovljeni potpukovnik američkog ratnog zrakoplovstva Scott "Kidd" Poteet, stručnjakinja misije je Sarah Gillis, voditeljica svemirskih operacija SpaceX-a za obuku astronauta, dok je medicinska časnica Anna Menon iz SpaceX-a. 

Radi se o prvom od tri svemirska leta programa Polaris te drugome koji je osobno financirao Isaacman. Kompanija SpaceX je ažurirala vrijeme svemirske šetnje i navela da će se održati danas u 11:58. U slučaju nepredviđenih poteškoća, šetnja se može odgoditi za petak, 13. rujna. Svemirsku šetnju, koju će voditi Jared Isaacman i Sarah Gillis, možete pratiti uživo, prijenos će započeti otprilike jedan sat prije početka šetnje. 

Testirat će svemirska odijela koja je napravio SpaceX

Povijesna šetnja svemirskim prostranstvima, odnosno period koji će posada provesti u vakuumu, trebala bi trajati dva sata. Kada dođe vrijeme, sva četiri astronauta misije Polaris Dawn obući će svemirska odijela, a zatim smanjiti tlak u kapsuli Dragon kako bi Isaacman i Gillis mogli zakoračiti izvan otvora, piše Space.com.

Dva člana posade će izaći iz kapsule na nekih 15 do 20 minuta te djelomično boraviti izvan otvora kako bi testirali EVA (svemirska) odijela koja je dizajnirao i razvio SpaceX.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.