Povjerenica EU: Svakodnevno se stranim manipulacijama želi potkopati demokracija

Foto: EPA

"Svakog dana stižu dokazi o inozemnim manipulacijama informacijama, a Europska unija mora odgovoriti na njih jer je situacija ozbiljna", rekla je jučer Vera Jourová, povjerenica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost, dodavši kako je stoga ključno jačati javne medije i njihovu neovisnost. 

"Rat Rusije protiv Ukrajine je i globalni informacijski rat, a Europska unija mora uzvratiti u toj borbi", naglasila je Jourova i upozorila na "ozbiljnost situacije". 

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu rekla je kako svakog dana stižu novi dokazi o inozemnoj manipulaciji informacijama "kako bi se napale naše demokracije". 

"Dvije stranice iste kovanice"

Jourová je rekla da su borba protiv dezinformacija i zaštita medijskih sloboda "dvije strane iste kovanice" te da je stoga za zdrav medijski prostor nužno štititi novinare, njihovu neovisnost i uvjete za rad. 

Pritom su ključni javni mediji, rekla je češka političarka. Naglasila je da oni ne smiju postati stranački mediji i da moraju imati adekvatno financiranje kako bi mogli izvršavati svoju funkciju. Upozorila je da je njihov rad već ugrožen u nekoliko država članica, ne navodeći koje. 

HDZ-ovka: Dezinformacije su moćno oružje za političke, ekonomske i društvene ciljeve

U raspravi je sudjelovala i hrvatska zastupnica pučana Sunčana Glavak iz HDZ-a koja je rekla da u "vremenu rastućeg populizma, dezinformacija i lažnih vijesti uloga javnih medija i medijskog pluralizma nikad nije bila važnija". 

"Dezinformacije su moćno oružje za političke, ekonomske i društvene ciljeve i imaju posljedice na društvenu koheziju", istaknula je Glavak.

Ona je rekla da suočavanje s dezinformacija zahtijeva "višeslojni pristup u kojem svi akteri imaju svoju ulogu".  "Javni servisi, medijski pluralizam i neovisno novinarstvo predstavljaju njegove ključne elemente jer osiguravaju dostupnost točnih informacija, različitih perspektiva i kritičkog izvještavanja", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.