Zbog požara zatvorene ceste i škole u Brazilu. Stanje pripravnosti u 36 gradova

Foto: Profimedia

Šumski požari gorjeli su u najmnogoljudnijoj brazilskoj državi Sao Paulo cijeli vikend, uzrokujući oblake dima na nebu, piše AFP.

Požari su se proširili jugoistočnim Brazilom, a guverner Sao Paula Tarcisio de Freitas proglasio je izvanredno stanje u 45 općina. Rekao je da su uhićene dvije osobe osumnjičene za izazivanje požara.

Požari su gorjeli u poljima šećerne trske, a lokalni mediji prikazali su nekoliko mrtvih goveda koja su podlegla dimu i toplini.

Ceste zatvorene, a i škole

Požari su uzrokovali smetnje u prometu. Vlasti su zatvorile neke autoceste zbog slabe vidljivosti. Nogometna utakmica brazilskog prvenstva također je otkazana u gradu Ribeirao Preto. U gradu Sao Jose do Rio Preto otkriveno je više od 300 požara, zbog čega su vlasti bile prisiljene zatvoriti škole.

"Požari ispuštaju gusti i otrovni dim koji šteti okolišu i ljudskom zdravlju, uzrokujući probleme dišnog sustava i kardiovaskularne poremećaje", stoji u vladinom priopćenju.

Stanje visoke pripravnosti u 36 gradova

"Do sada nismo otkrili nikakav požar uzrokovan gromom, što znači da ima ljudi koji izazivaju požare", rekao je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva na X-u.

Državna vlada stavila je 36 gradova u stanje visoke pripravnosti zbog požara. Dva tvornička radnika poginula su u općini Urupes dok su se borili s plamenom.

Vruće i suho vrijeme

Brazil je trenutno na vrhuncu sušne, vruće sezone. Niska vlaga i visoke temperature uzrokovale su više požara na jugoistoku, koji se također suočava sa sušom.

Ove je godine sezona šumskih požara započela početkom svibnja u Pantanalu, najvećem močvarnom području na svijetu. Broj požara u amazonskoj prašumi bio je na vrhuncu u dva desetljeća u mjesecu srpnju, kažu vladini podaci.

Ekstremni vremenski uvjeti duboko su pogodili Brazil, također uzrokujući rijetke poplave u državi Rio Grande do Sul koje su ostavile više od 170 mrtvih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.