Pravobraniteljica Anka Slonjšak: 17.000 osoba s invaliditetom nema pravo glasa

POVODOM današnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, njihova pravobraniteljica Anka Slonjšak upozorila je da osobama s invaliditetom treba dati priliku, uključiti ih u odluke koje se tiču njih samih, omogućiti im da rade i time stječu sredstva za samostalan život, neovisnost i samopouzdanje.

Istaknula je da se Međunarodni dan osoba s invaliditetom ove godine u Hrvatskoj gotovo podudara s parlamentarnim izborima i upozorila da je oko 17 tisuća osoba s invaliditetom lišeno poslovne sposobnosti, od kojih većina potpuno. Zato neće moći izaći na izbore jer su izbrisani iz biračkoga popisa, kaže pravobranteljica Slonjšak.

Podsjeća i da je u hrvatskome zakonodavstvu regulirano glasanje za osobe koje su lišene slobode, ali nije za one koji žive u ustanovama socijalne skrbi jer im država ne može osigurati skrb na drugačiji način. Također je upozorila da je štednja na osobama s invaliditetom dugoročno skupa.
"Štednjama u zdravstvenom sustavu, uskraćivanjem usluga koje bi pridonosile prevenciji samog nastanka invaliditeta ili njegovog pogoršanja dolazi do pogoršanja invaliditeta za čiju sanaciju je potrebno izdvojiti višestruko veća novčana sredstva", istaknula je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.