Pravobraniteljica poslala apel roditeljima djece koja ne idu u školu zbog jednog đaka

Screenshot: N1 televizija, Foto: Index

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević govorila je na N1 televiziji o slučaju dječaka zbog kojega roditelji ne šalju djecu u jednu zagrebačku školu.

Uputila je apel roditeljima da vrate djecu u školu "da bi nastavili ostvarivati pravo na obrazovanje, ali i kako bi im se mogla pružiti pomoć i podrška u školi".

"Apeliram na školu da nastavi rad s učenicima"

"Apeliram i na školu da nastavi s odvijanjem odgojno-obrazovnog procesa, odnosno da nastavi rad s učenicima, što im je i temeljna zadaća", kaže pravobraniteljica.

"U okviru svojih nadležnosti okupila sam sve dionike kako bismo pronašli način na koji možemo svi zajedno vratiti učenike u školu. Dogovor na sastanku je bio jasan i nedvosmislen, ja ne mogu preuzimati drugu odgovornost budući da to ne ovisi o meni samoj", zaključila je pravobraniteljica.

Poruka ministra

Podsjetimo, roditelji djece iz jedne zagrebačke škole, nakon što se u nju nenajavljeno vratio devetogodišnji učenik problematičnog ponašanja, koji je u tu školu prebačen iz druge zagrebačke škole, i dalje odbijaju slati djecu na nastavu. Ministar Fuchs smatra da se rješenje mora pronaći.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih (MZOM) je od Grada Zagreba zatražilo da preispita rješenje o primjerenom obliku školovanja za učenika problematičnog ponašanja, zbog kojega roditelji odbijaju djecu pustiti na nastavu, a ministar Radovan Fuchs poručuje da je za pronalaženje rješenja problema potrebna suradnja roditelja.

S obzirom na to da rješenje o tome hoće li učenik pohađati nastavu u redovnom razredu ili u posebnom razrednom odjelu donosi Grad, a ne Ministarstvo, iz MZOM-a su objasnili da od Grada nisu tražili da se učenika premjesti u drugu školu, nego da preispita staro rješenje kako bi se učeniku osigurali primjereni uvjeti školovanja.

Po starom rješenju, određeno je da učenik pohađa redoviti program uz individualizirane postupke u redovitom razrednom odjelu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.