Predsjednik Irana: Nikada nismo odobravali rusku agresiju

Foto: EPA

Iranski predsjednik Masud Pezeškian kazao je na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku kako njegova zemlja nikada nije podržala rusku invaziju na Ukrajinu. Također je zanijekao tvrdnje da je Iran isporučio balističke projektile Rusiji. 

Američki državni tajnik Antony Blinken je prije dva tjedna izjavio kako su medijska izvješća da je Rusija primila pošiljke iranskih balističkih projektila Fath-360 točna. Dan ranije Iran je demantirao da je isporučio balističke projektile Rusiji tvrdeći da su napisi u medijima dio "psihološkog rata". 

Zapad uveo dodatne sankcije Iranu

"Voljni smo sjesti s Europljanima i Amerikancima za dijalog i pregovore. Nikada nismo odobravali rusku agresiju na ukrajinski teritorij", poručio je sada Pezeškian u New Yorku. Pezeškian je preuzeo dužnost predsjednika prije manje od mjesec dana. 

Odmah tijekom svoje prve konferencije za novinare nakon preuzimanja dužnosti negirao je isporuku balističkih projektila Rusiji. "Možda je bilo takvih isporuka u prošlosti. Ali mogu vas uvjeriti da takvih isporuka u Rusiju nije bilo otkako sam preuzeo dužnost", istaknuo je. 

Ukrajina, Europska unija i Sjedinjene Države uvele su dodatne sankcije protiv Irana zbog navodne isporuke projektila Rusiji. Rusija i Iran produbili su svoju vojnu i političku suradnju od početka sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Teheran je opskrbio Moskvu tisućama bespilotnih letjelica Šahed koje se koriste u napadima na Ukrajinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.