Predsjednik Tajvana: NR Kina nije naša domovina. Mi slavimo 113., a oni 75. rođendan

Foto: EPA

Nemoguće je da Narodna Republika Kina postane domovina Tajvana jer Tajvan ima starije političke korijene, poručio je tajvanski predsjednik. 

Lai Ching-tea, koji je preuzeo dužnost u svibnju, Peking osuđuje kao separatista. On tvrdi da Tajvan, čiji je službeni naziv Republika Kina, svoje podrijetlo vuče iz revolucije 1911. kojom je svrgnuta posljednja carska dinastija.

U četvrtak se obilježava nacionalni dan Tajvana

Kineska nacionalistička vlada pobjegla je u Tajvan 1949. nakon što je izgubila građanski rat s komunistima Mao Zedonga. Mao je osnovao Narodnu Republiku Kinu, koja i dalje tvrdi da je samoupravni Tajvan njen teritorij.

Govoreći na koncertu uoči proslave nacionalnog dana Tajvana 10. listopada, Lai je istaknuo da je Narodna Republika 1. listopada proslavila 75. godišnjicu postojanja, a za nekoliko dana će biti 113. rođendan Republike Kine.

"Stoga je apsolutno nemoguće da Narodna Republika Kina postane matična domovina naroda Republike Kine. Naprotiv, Republika Kina može biti domovina naroda Narodne Republike Kine koji je stariji od 75 godina", dodao je Lai, što je izazvalo pljesak.

Xi ponovio stav Kine

"Jedno od najvažnijih značenja ovih proslava je da se moramo sjetiti da smo suverena i neovisna država", dodao je. Reuters je nakon ovih komentara bezuspješno pokušao kontaktirati kineski ured za tajvanske poslove. 

Kineski predsjednik Xi Jinping je nedavno ponovio je stav svoje vlade da je Tajvan njezin teritorij.

Lai, koji će 10. listopada održati svoj govor na nacionalni dan, već je ranije ljutio Peking povijesnim referencama. U rujnu je rekao da, ako se kineski zahtjevi za Tajvan odnose na teritorijalni integritet, onda bi također trebao uzeti natrag zemlju od Rusije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.