Preporod zaprijetio prosvjedom ako ne dobije termin za pregovore o ugovorima

Foto: Hina

Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić zaprijetio je prosvjedom ispred resornog ministarstva ne dobiju li uskoro termin početka pregovora o granskim kolektivnim ugovorima (GKU) te pritom upozorio da se već 15 mjeseci ništa ne događa, osim produljene primjene.

Jedino što se dogodilo je vladina odluka o produljenoj primjeni koja joj odgovara, vjerojatno i većinskim, ali ne i ostalim sindikatima, jer dok je na snazi, ne mogu rješavati otvorena pitanja, ispunjavati očekivanja članstva, rekao je Stipić danas na konferenciji za novinare ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. 

"Plenković zna čime su sindikati nezadovoljni"

Situaciju vezanu uz koeficijente za obračun plaća shvaćaju jako ozbiljno, istaknuo je, najavivši u listopadu više iskazivanja nezadovoljstva. Naglasio je da je jedini koji to može spriječiti premijer Andrej Plenković, za kojega je rekao da zna čime su sindikati nezadovoljni, a postoji i povjerenstvo koje bi se trebalo baviti redefiniranjem koeficijenata.

Sindikati više ne žele izlike, nego konkretne poteze, vremena nema puno, a kad krene nezadovoljstvo, bit će sve teže doći do lakšeg rješenja, upozorio je Stipić. Pozvao je nadležne u Ministarstvu da se urazume i ozbiljno ih shvate jer još uvijek ima mogućnosti da se izbjegnu konfliktne situacije za koje se spremaju u sindikatu koji mobilizira članstvo.

Stipić je upozorio i na problem pomoćnika u nastavi koji se odnosi na tisuće učenika i roditelja. Naglasio je da se status onih koji bi trebali pomoći djeci da završe školu i osposobe za neku buduću ulogu u životu može riješiti samo kroz granski kolektivni ugovor.

"Pregovore o granskim kolektivnim ugovorima nema ni jedna javna služba u državi"

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin upozorio je da pregovore o granskim kolektivnim ugovorima nema ni jedna javna služba u državi, iako su vrlo bitni za zaposlenike.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, po njegovim riječima, ne daje nikakve povratne informacije na sindikalni zahtjev za otvaranje pregovora. Stoga je poručio ministru da idući tjedan očekuju termin za nastavak pregovora o GKU, a ako ga ne dobiju, nemaju drugog izbora nego izvijestiti o terminu, mjestu i sudionicima prosvjeda.

Kroflin je također najavio da će kroz dva tjedna korigirati zahtjeve za izmjenu Uredbe o koeficijentima i o svojim zahtjevima informirati ministra, resorno ministarstvo rada i javnost. 

U vezi s Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta rekao je kako je sada povijesna prilika da se neki međuodnosi u sustavu radnih mjesta u znanosti i visokom obrazovanju konačno ujednače i urede jer sve ustanove imaju obvezu donijeti sistematizacije u istom roku, koji je pred istekom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.