Priča iz hladnjače smrti: Saeed je maštao o liječenju u Njemačkoj do koje nikada nije stigao

Foto: FAH

KASNO navečer, u ponedjeljak 24. kolovoza, Saeed Othman Mohammed zvao je kući. Bio je u Mađarskoj, a obitelji je rekao kako se nada da će ga krijumčari odvesti do Njemačke. Onda je poklopio. Bio je to posljednji put da se netko od članova obitelji čuo s njim, piše The Guardian.

Mjesec dana ranije, Saeed je napustio svoj dom u kurdskom dijelu Iraka. Ovaj mehaničar nadao se da će u Njemačkoj izliječiti bubrege koji su, mladim godinam usprkos, otkazivali.

Nakon tog ponedjeljka obitelj ga više nije čula. Čak se činilo da ni krijumčari ne znaju gdje je i što je s njim. Četiri dana kasnije, Saeedov brat Mohammed nazvao je čovjeka koji je organizirao put, Jamala Qamishija.

"Kunem ti se, nemam nikakvih vijesti. Kad budem nešto znao, javim ti sto posto", rekao je Jamal.

No, vijest koja je došla drugog tjedna mjeseca rujna nije bila od Jamala, već od austrijske policije. Saeed je bio među 71 nesretnikom koji su se ugušili u hladnjači koja je pronađena 27. kolovoza u Austriji. Priča je zgrozila svjetsku javnost, a neka tijela pronađena u hladnjači toliko su se već bila razgradila da je trebalo nekoliko dana da ih se identificira.

Tražio život, a našao smrt

Priče rođaka i suputnika malo pomalo složile su priču o tome kako je ovaj mehaničar prevalio toliki put da bi u nepoznatoj zemlji pronašao ovako brutalnu smrt. Priča počinje sredinom ljeta u Sulaimaniyi, kurdskom gradu na sjeveru Iraka. Iako su mnogi sa područja Bliskog istoka pobjegli od rata, Saeed i njegovi prijatelji imali su druge razloge za bijeg. Iako je Islamska država zaposjela mnogo iračkog teritorija, ovaj grad nije bio pod kontrolom terorista ISIS-a.Naime, Saeed je želio medicinski tretman za jedini bubreg koji mu je u 35. godini života jedva funkcionirao. U Iraku je korupcija bila sveprisutna, a Saeed se 2011. godine priključio prodemokratskim prosvjedima koji su završili nikakvim uspjehom. Prvo se priključio jednoj političkoj stranci, pa onda prešao u drugu, samo da bi shvatio da su obje premrežene mitom i korupcijom.


"Nemam budućnosti ovdje", Saeed je rekao prijatelju Bahmanu Abubakru. A budućnost je ovaj mladi čovjek, koji je zbog bolesti izgledao barem deset godina starije, vidio u Njemačkoj. Nije imao viziju ni plan, ali volio je BMW  pa se pitao je li može jednog dana u Njemačkoj pokrenuti praonicu automobila ili preprodavati polovne mobitele.

Tako je Saaed odlučio otići, a znao je da mu za to trebaju veze. Jamal Qamishi je 46- godišnji vlasnik putničke agencije, ali je javna tajna da on ljude može odvesti u Europu putevima i načinima koji se teško mogu nazvati turističkim aranžmanom. Iako velik broj izbjeglica i migranata sam traži put do Europe, Saeed se odlučio za krijumčara koji mu je, doduše uz visoku cijenu, nudio put sve do Njemačke.

Kao svaki pravi krijumčar, i Jamal je tvrdio da ovaj posao radi teška srca. Ustvari, već tri godine se, kaže, ne bavi ovim poslom, ali je odlučio pomoći jednoj grupi samo zato jer su u njoj tri njegova rođaka. U toj grupi od 14 ljudi bio je i Saeed.

Umirovljen ili ne, Qamishi je i dalje imao svoje kontakte. Za 9,500 dolara on će, rekao je, Saeeda i suputnike odvesti do Njemačke, a putovanje će, obećao je, trajati deset dana.

Krijumčarski lanac


U jutro 22. srpnja braća, sestre i prijatelji oprostili su se od Saeeda. "Patili smo, ali pravili smo se da smo sretni zbog njega", komentirao je njegov stariji brat Ahmad. Ahmad je brata još jednom upitao je li siguran u to što čini s obzirom da je bolestan za jedno tako dugo putovanje. Prije nego će ući u automobil koji će ga odvesti ka turskoj granici, Saeed je snimio kratki video u kojem kritizira kurdske vlasti zbog stanja u regiji. "Uz božju pomoć idemo i nećemo se vratiti", rekao je.

Sutradan su prešli u Tursku, a onda stigli i do Qamishovih veza koje su ih trebale prebaciti u Bugarsku. U Bugarskoj ih je zaustavilo devet uniformiranih muškaraca koji su vozili automobile s policijskim obilježjima. Pretukli su ih i ukrali im novac i mobitele, tjerajući ih da se vrate u Tursku.

Nekoliko dana poslije opet su pokušali ući u Bugarsku. Ovog puta većina je u tome uspjela. Jedan od njih sad je u Finskoj, drugi je u Austriji. Saeed, međutim, opet nije imao sreće. Bugarska policija uhvatila je njega i još trojicu i odvela ih u pritvor. Nakon pritvora je prebačen u izbjeglički kamp gdje će ostati sve do 21. kolovoza. Većina kolega s kojima su krenuli na putovanje već je odavno bila u srednjoj Europi.

Kad je napokon bio slobodan Saeed je kontaktirao jednog Qamisihijevog partnera koji ga je prokrijumčario u Srbiju. Od tamo je poslao fotografiji rodbini u Iraku. Iz Srbije su lako prešli u Mađarsku. Tamo su ih krijumčari povezali s drugim krijumčarima s kojima će nastaviti put. Karwan Hussein, kurdski krijumčar trebao je biti peta i finalna karika u provjerenom krijumčarskom lancu. Iako su se Qamishove veze do ovog trenutka pokazale relativno pouzdanima, s obzirom da pričamo o krijumčarenju ljudi, Husseina Qamishi nikad nije upoznao, a o njemu su kružile svakakve priče.

Tajna možda nikad neće biti otkrivena

Saeed je znao priče o opasnosti vožnje u kamionu. Jedan od njegovih suputnika sa početka putovanja zamalo se ugušio u jednom takvom kamionu. Upravo ubog toga je Saeed tog 24. kolovoza nazvao brata i zamolio ga da Husseinovim rođacima iz Sulaimanije odnese 600 eura kako bi imao osigurano mjesto u automobilu.

"Molim vas, pobrinite se da Saeed ima mjesto u taksiju, ne u kamionu", rekao je Mohammed kad je predavao novac krijumčarevim rođacima.

Kako je Saeed završio u kamionu i dan danas je ostala tajna. Posljednja osoba s kojom je razgovarao na telefon bio je krijumčar.


"Rekao sam Saidu i ostalima da ne ulaze u nikakve kamione, samo automobile", rekao je Qamishi i dodao kako je Saeed bio bolestan pa ga nipošto ne bi slao takvim putem. "Brat mu je isto rekao da se ne vozi u kamionu, zašto je ušao ne znam", dodaje.

Jedina karika koja nedostaje da se cijela tužna priča posloži je Hussein. Kad ga je Mohammed nazvao 25. kolovoza da ga pita gdje mu je brat, ovaj je rekao da je uhićen. Nakon toga je isključio mobitele i nestao.

Dva dana kasnije na rubu ceste kod austrijskog Parndorfa pronađen je kamion. Kad je otvorena hladnjača otkrivena je strašna istina. Unutra je pronađeno 71 tijelo. Muškaraca je bilo 59, osam žena i četvero djece. Unutra su bili najmanje 48 sati.

Osumnjičeni vozač, Tsvetan Tsvetanov, uhićen je u Bugarskoj nedugo nakon što je kamion pronađen, a sad čeka izručenje u Austriju. Iako su čuli vijesti, Saeedova obitelj danima nije znala je li njihov brat i rođak među njima. Glasina je postala istinita tri tjedna kasnije kad je jedan od muškaraca službeno identificiran kao Saeed.





 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.