Priča o 500 mrtvih u napadu na bolnicu je jako sumnjiva. Evo što nam govore dokazi

Foto: Profimedia

Palestinska strana tvrdi da je eksplozija u prepunoj bolnici Al Ahli u gradu Gazi usmrtila stotine ljudi. Palestinske vlasti u Gazi, koje su pod kontrolom Hamasa, odmah su okrivile Izrael, tvrdeći da se radi o namjernom zračnom napadu. Izrael je negirao umiješanost. Zbog različitih tvrdnji i informacija, doći do istine teže je nego ikada.

Danas su se na društvenim mrežama javile brojne sumnje vezane uz ovaj napad. Naime, palestinske vlasti objavile su da je poginulo najmanje 500 ljudi. No prema dostupnim slikama i snimkama, razmjeri štete koji se vide ne upućuju na to da bi u takvoj eksploziji moglo stradati toliko ljudi. Nitko ne negira da je došlo do civilnih žrtava, bez obzira tko je ispalio raketu. Ali brojka od 500 mrtvih čini se pretjeranom s obzirom na to da je na dostupnim snimkama vidljivo da je najveću štetu pretrpjelo parkiralište ispred bolnice.

BBC Verify pokušava razotkriti što jest, a što nije izvjesno - gledajući videosnimke, fotografije i druge dokaze, uključujući iskaze očevidaca. Osim toga, novinar BBC-ja bio je na mjestu eksplozije, gdje je pristup ograničen. Također je važno napomenuti da se, osim fizičke borbe, ovaj sukob odvija i kao informacijski rat. Ovo nije prvi put da vlasti u Izraelu i Gazi daju potpuno različite izvještaje o istom događaju.

 

Eksplozija

Eksplozija u bolnici dogodila se u utorak oko 19 sati po lokalnom vremenu. Video u trajanju od 20 sekundi koji je kružio društvenim mrežama i koji navodno prikazuje udar bio je prvi značajan vizualni dokaz koji se pojavio. U njemu možete čuti zvižduk nadolazećeg projektila, praćen eksplozijom i ogromnom vatrom.

Snimke uživo s medijske mreže Al-Jazeera emitirane u 18:59 po lokalnom vremenu pokazale su jarko svjetlo koje se vidi na nebu iznad Gaze. Neki komentatori su sugerirali da je to od rakete koja izgleda kao da eksplodira ili se raspada. Vjerojatno je u pitanju raketa. Na snimci se vidi bljesak u daljini, a zatim puno veća eksplozija bliže kameri.

 

Druge snimke koje su se pojavile na društvenim mrežama pokazuju nešto što izgleda kao ista eksplozija iz različitih kuteva i udaljenosti.

BBC je konzultirao stručnjake kako bi utvrdio mogu li se raspoloživi dokazi - uključujući veličinu eksplozije i zvukove koji su se čuli prije toga - upotrijebiti za određivanje uzroka. Zasad su nalazi nejasni. BBC Verify pokazao je dokaze brojnim stručnjacima za naoružanje, od kojih neki kažu da nisu u skladu s tipičnim izraelskim zračnim napadom.

Andres Gannon, docent na Sveučilištu Vanderbilt u SAD-u, kaže kako se čini da je eksplozija manjih razmjera, što znači da je toplinu generiranu udarom možda uzrokovalo zaostalo raketno gorivo, a ne eksplozija bojeve glave.

Justin Bronk, viši znanstveni suradnik na britanskom Royal United Services Instituteu (RUSI), slaže se s tim mišljenjem. Iako je teško biti siguran u tako ranoj fazi, kaže on, dokazi ukazuju da je eksploziju uzrokovao pokvareni dio rakete koji je udario u parkiralište i izazvao požar goriva i pogonskog goriva.

Gannon kaže da se iz snimke ne može utvrditi je li projektil pogodio željenu metu. Nekoliko stručnjaka nije bilo voljno iznijeti stav o tome što se dogodilo.

Vizualni dokazi s mjesta eksplozije

BBC je uspio usporediti detalje o zgradama i vanjskom izgledu bolnice Al Ahli s javno dostupnim satelitskim snimkama, kako bi ustanovio da je bolnica bila mjesto eksplozije.
Na temelju dostupnih dokaza, čini se da se eksplozija dogodila u dvorištu koje je dio bolnice. Slike terena nakon eksplozije ne pokazuju značajna oštećenja okolnih bolničkih zgrada. Ono što slike pokazuju uključuje tragove paljevine i izgorjele automobile.

Bolnica je u vlasništvu i pod upravom Anglikanske crkve. Kanonik Richard Sewell, dekan St. George's Collegea u Jeruzalemu, rekao je za BBC da se oko tisuću raseljenih osoba sklonilo u dvorište koje je pogođeno, a oko 600 pacijenata i osoblja bilo je unutar zgrade.

Što je otkrio novinar BBC-ja

BBC-jev reporter Rushdi Abualouf jutros je bio u bolnici Al Ahli. Svjedoci izvještavaju o prizorima razaranja i kažu da se tijela još skupljaju. Jedan muškarac mu je rekao da su žene, djeca i starci bili u bolnici kada se dogodila eksplozija.

BBC još uvijek analizira fotografije i snimke žrtava kako bi utvrdio što one mogu reći o eksploziji na temelju prirode njihovih ozljeda.

Što još ne znamo?

Jedan od ključnih dokaza je priroda kratera koji je iza sebe ostavio eksplozija. Izraelske obrambene snage (IDF) kažu da nepostojanje velikog kratera ili štete od eksplozije na susjednim zgradama dokazuje da eksploziju nije izazvalo njihovo oružje. Može se vidjeti jedan mali krater.

Drugi važan dokaz do kojeg trenutačno nije moguće doći su fragmenti projektila. Projektile je često moguće identificirati po olupini njihove granate. Pomoću njih se može odrediti podrijetlo projektila, ali u ovom slučaju nismo vidjeli te dokaze.

IDF je objavio snimku, kako kaže, presretnutog razgovora između dvojice militanata Hamasa koji su priznali da je bolnica pogođena projektilom koji je ispalio Palestinski islamski džihad, druga najveća militantna skupina u Gazi koja je podržala Hamasov napad na Izrael 7. listopada.

Nije moguće neovisno provjeriti ovu snimku. U priopćenju je Palestinski islamski džihad zanijekao bilo kakvu umiješanost i okrivio Izrael za eksploziju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.