Priđu vam sa smiješkom, glume da su gluhi, traže pomoć. U pozadini je velika prevara

Prevaranti, koji se lažno predstavljaju kao gluhe osobe, sve češće prilaze ljudima na frekventnim mjestima kao što su trgovački centri, bolnice, kolodvori i parkirališta. Cilj im je izvući novac od prolaznika pretvarajući se da prikupljaju donacije za humanitarne svrhe poput pomoći osobama s invaliditetom ili zlostavljanoj djeci.

U pravilu s formularom u rukama, prilaze prolaznicima i traže potpisivanje peticije, ali i donaciju. Deset, dvadeset, trideset eura. Minimalni iznos donacije jasno je naveden na dnu formulara, piše Provjereno

Dijana Vincek, predsjednica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, poručuje – oni ništa ne skupljaju na taj način. Ali dojave građana, kažu, redovito primaju. "Hrvatski savez gluhih i nagluhih već se godinama susreće s takvim načinom prevare. Mi dobijemo dojavu najmanje jedanput tjedno, a nekada čak i više puta tjedno", kaže Dijana Vincek.

Prokazali prevaranticu

U potragu za ljudima koji se očito lažno predstavljaju kao gluhe i nagluhe osobe uputila se ekipa Provjerenog. Danima su obilazili sve lokacije na kojima bi ih mogli pronaći, ali bezuspješno. Sve do jedne subote, kada su na parkiralištu supermarketa snimili ženu kako s papirom u rukama prilazi ljudima i gestikulira. 

Pratili su je, a onda ih je zaustavila. Na papiru koji je nosila stajalo je da "Nacionalna udruga za gluhe i tjelesno potlačene ljude želi otvoriti međunarodni centar".

Na komentar novinarke da traženih 20 eura donacije nije malo žena je gestikulirala broj pet, tražeći manji iznos. Očito da je primjedbu itekako čula i razumjela. Na komentar novinarke da to što radi ne smije raditi žena je odustala od uvjeravanja i dala se u bijeg.

Operiraju u cijeloj Hrvatskoj

Gotovo identičan scenarij i šest mjeseci ranije u Splitu. Novinarke Dalmatinskog portala satima su pratile dvije žene koje su po centru Splita na dobro poznat način tražile donacije. 

Novinarke su zabilježile situaciju gdje je prevarantica pokušala uvjeriti stariju ženu da donira novac. Hineći da ne čuje i ne priča, žena je gestama pokušavala dobiti potpis i traženu donaciju. Na traženje da predoči dozvolu prevarantica se dala u bijeg i nakon nekoliko metara od gluhe osobe postala čujuća.

Prema dojavama stanovnika, iste prevare se događaju u Đakovu, Bjelovaru, Zaprešiću, na Hvaru... 

Identična prevara u srcu Europe

U Registru udruga Republike Hrvatske ne postoji nijedna udruga s nazivom navedenim u zaglavlju papira koji su nosile, ali gotovo identičan papir kružio je godinama češkom metropolom. Samo promijene zastavu zemlje u kojoj operiraju. U Francuskoj koriste francusku, u Češkoj češku, a u Hrvatskoj hrvatsku zastavu. 

Janek je polovica dvojca viralno znanih kao Honest Guide, tj. online vodiča namijenjenog svim turistima i posjetiteljima Praga i Češke koji ne žele biti prevareni ili nasamareni. On i Honza su novinari i više od deset godina razotkrivaju te na društvenim mrežama objavljuju prevarante.

"Nitko na njih ne obraća pozornost, a ja se volim staviti u poziciju turista. Primijetili smo te male prevare i trikove i tako smo ih odlučili snimati i objavljivati na internetu", objašnjava Janek, jedan od osnivača Honest Guidea.

Tako i ovaj, kako kaže Janek, jedan od najstarijih trikova ikada, koji ne cilja samo na turiste. Već ih neko vrijeme, kaže, nisu vidjeli po Pragu, ali od svojih pratitelja dobivaju informacije da su itekako aktivni u drugim češkim gradovima. Sami su ih sreli i ovo ljeto u Parizu.

"Nema pravila jesu li to muškarci ili žene. U Parizu su to uglavnom bile žene, obično mlađe. Izgleda da im tako ljudi lakše daju novac. Po onome što ja znam, ali nisam u potpunosti siguran, to su obično državljani Rumunjske ili Bugarske", dodaje Janek.

Što kaže policija?

"Obavještavamo Vas kako je na području PU istarske u posljednje dvije godine policija postupala prema 11 osoba koje su se lažno predstavljale da prikupljaju novac za osobe s oštećenjima sluha. Sve osobe bile su rumunjski državljani, a policija je protiv njih pokrenula prekršajni postupak zbog počinjenja prekršaja iz članka 11. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira", rekli su iz policije.

Zbog istog prekršaja od početka 2023. godine na području Splita evidentirano je pet ovakvih slučajeva, sve strani državljani. Na području PU osječko-baranjske u istom vremenskom periodu zaprimljeno je 17 dojava građana, a u njih tri utvrđeni su počinitelji. 

Za taj prekršaj osobe je moguće kazniti novčanom kaznom od 20 do 100 eura ili kaznom zatvora do 30 dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.