Prijavljen tip koji je zgrnuo milijune na lažnim čajevima. Index je otkrio tu prevaru

Foto: Index, MonetizedAd

Banjalučka policija podnijela je danas Okružnom javnom tužiteljstvu prijavu protiv muškarca A. B. iz Sarajeva, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kaznena djela prijevare u privrednom poslovanju, obmanjivanja potrošača i neovlaštenog korištenja osobnih podataka. 

Navedena osoba sumnjiči se da je navedena kaznena djela počinila u periodu do 29.10.2023. godine kao odgovorna osoba u firmi iz Sarajeva, piše Klix.ba.

Nezavisne novine javljaju da se radi o 31-godišnjaku iz Sarajeva, koji je kao vlasnik firme varao potrošače nudeći im čaj kao lijek, a u te svrhe čak je koristio imena i ugled poznatih banjalučkih liječnika koji su navodno u lažnim intervjuima pacijentima preporučivali taj čaj.

Nadalje, neslužbeno se doznaje da je riječ o Ajdinu Brkoviću o čijoj velikoj prevari je pisao Index početkom godine. Podsjetimo, Brković je bio na čelu operacije koja se bazirala na lažima o ljekovitim čajevima i drugim preparatima, a donijela je milijune eura zarade. 

> Tko stoji iza jedne od najvećih prevara na Balkanu

Što kažu iz banjalučke policije?

Kako je priopćeno iz PU Banja Luka, osumnjičeni se tereti da je radi sjtecanja protuvpravne imovinske koristi i stavljanja u promet većeg obujma proizvoda obmanjivao potrošače o ljekovitosti i djelotvornosti proizvoda te dozvolio objavljivanje lažnih intervjua s tri oštećene osobe iz Banje Luke, kojom prilikom je koristivši njihov ugled doveo u zabludu veći broj potrošača, koji su kupili proizvod koji ne odgovara stvarnoj kvaliteti proizvoda.

Iza svega stoji firma MonetizedAd

Radi se o proizvodima poput čajeva GoSlim, Parazol, HyperTea itd. koje prodaje bosanskohercegovačka tvrtka Limited Charm. Iza ove tvrtke stoji kompanija MonetizedAd, čiji su osnivači i vlasnici poduzetnici Ajdin Brković i Mersad Vejzović.

Kompanija je u 2022. uprihodila 50.2 milijuna konvertibilnih maraka (25 milijuna eura). U isto vrijeme ona se, kako smo tada dokazali, lažno oglašava, odnosno tvrdi da proizvodi koje prodaje liječe bolesti. Međutim, to je samo vrh sante leda, tu je i priča o krađi identiteta i gomili generiranih stranica za koje iz ove kompanije tvrde da nemaju veze s njima, a prodaju iste proizvode.

Jedan čaj smo naručili, platili smo ga 39 eura

Proizvodi se prodaju u desetak zemalja, uključujući Hrvatsku, gdje također postoje pozivni centri. Osim što se čajevi prodaju na stranici Limited Charma, gomila je drugih oglasa za čajeve i lijekove s lažnim recenzijama, ukradenim identitetima liječnika, native članaka, tekstova koji se nalaze na lažnim stranicama koje imitiraju poznate informativne medije, kao i oglasa u raznim Facebook grupama.

Što se tiče službenih stranica, tu su navodi o proizvodima puno umjereniji od stranica na kojima se ne vidi tko stoji iza njih. Tako na stranici Limited Charma nema recenzija slavnih osoba koje reklamiraju proizvod, dok na hrpi drugih stranica upravo to vidimo. Što se tiče stranice Limited Charm, tu se reklamira tridesetak proizvoda.

Za firmu koja je prodajom čajeva zgrnula milijune radi i šefica Komisije za lijekove

Index je tada doznao i da u bosanskohercegovačkoj firmi MonetizeAd radi i Una Suljić Fatić, koja inače obnaša mjesto predsjednice Komisije za stavljanje i skidanje lijekova na liste lijekova u Kantonu Sarajevu.

Index je tada pitao MonetizeAd koja je funkcija Suljić Fatić u tvrtki MonetizeAd.

"U našoj kompaniji je angažirana kao konzultant za registracije dodataka prehrani", naveli su oni u svojem odgovoru.

Zanimalo nas je i ima li ulogu u Limited Charmu. Dobili smo sličan odgovor.

"Dr. sc. Una Suljić Fatić je kao konzultant angažirana za registraciju naših proizvoda (dodaci prehrani)", naveli su oni u odgovoru.

  

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.