Prijavljena dvojica zbog onečišćenja mora u Kostreni. Izliveno 4700 litara lož ulja

Foto: Općina Kostrena

Dvije odgovorne osobe u postrojenju Termoelektrane Rijeka kazneno su prijavljene zbog zagađenja mora loživim uljem u Kostreni pokraj Rijeke u studenom 2022. godine.

Sumnja se da su prilikom obavljanja poslova postupali protivno važećim propisima, svjesno pristajući na moguće posljedice te propustili obratiti pažnju i provjeravati funkcionalnost pojedinih dijelova postrojenja za koja su bili odgovorni, izvijestila je u srijedu policija.

Pukao ventil, u more se izlilo oko 4700 litara lož ulja

Zbog toga je u studenom 2022. puknuo ventil, izlilo se, a potom isteklo u more oko 4700 litara loživog ulja. Ono se, pod utjecajem valova i morskih struja proširilo i onečistilo obalno područje od Kostrene, preko Liburnije te dijela istočne obale Istarske županije, izvijestila je PU PG.

Loživo ulje je isteklo iz postrojenja Termoelektrane Rijeka, koja se nalazi u Urinju na području Kostrene.

Dvojicu terete da su kažnjivo djelo počinili kao odgovorne osobe za upravljanje postrojenjem na području Kostrene, u kojem se koriste opasne tvari koje izvan postrojenja mogu znatno ugroziti kakvoću zraka, tla, vode i podzemlja, obitavalište životinja te ljudski život i zdravlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.