Prije 78 godina na kupalištu u Puli su eksplodirale mine. Poginulo je 116 ljudi

Foto: HINA/Danijel Sponza

Polaganjem vijenaca, svetom misom u pulskoj katedrali te govorima i porukama o čuvanju sjećanja na žrtve tragične eksplozije na kupalištu Vergarola danas je u Puli obilježena 78. obljetnica tragedije koja se na tom mjestu dogodila 18. kolovoza 1946. godine. 

"Ovaj događaj obilježio je povijest našega grada, a posljedice živote i sudbine mnogih ljudi. Na nama je da čuvamo memoriju, da nadolazeće generacije ne zaborave, a to ćemo učiniti ovakvim susretima, ali i skorim popisom žrtava čija će imena biti javno vidljiva i uklesana na ovom spomeniku", rekao je pulski gradonačelnik Filip Zoričić izrazivši pijetet prema žrtvama i naglasivši važnost oprosta.

Ustvrdivši kako je sjećanje na tragediju na Vergaroli dužnost svih nas, zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita istaknula je da je za regiju poput Istre, koja je iz rana svoje prošlosti uspjela njegovati vrijednosti međusobnog poštovanja i suživota, sjećanje na tragediju u Vergaroli dužnost, kako zbog poštovanja koje se oduvijek iskazivalo prema povijesti tako i zbog dužnog sjećanja na žrtve, ali prije svega zbog pogleda u budućnost u kojoj "zajednička rana može postati element jedinstva, a ne podjele".

Predsjednik talijanske Unije: Nužno je nastaviti potragu za istinom

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Furio Radin naglasio je kako je ova tragedija koja se dogodila prije 78 godina ostavila trag u povijesti grada Pule. "Bio je to ljetni dan, vruć poput današnjeg, kada je mnoštvo nevinih izgubilo svoj život i na nama je danas da njegujemo sjećanje kako se to nikada ne bi zaboravilo. Mi ne želimo bježati u prošlost, ali želimo je se sjećati", poručio je Radin. 

Predsjednik talijanske Unije Maurizio Tremul rekao je da još uvijek ne znamo što se zapravo dogodilo prije toliko godina na Vergaroli.

"Nužno je nastaviti potragu za istinom. Taj je masakr uzrokovao vrlo velik broj žrtava, stoga radimo svi zajedno kako bi plaža Vergarola postala park mira, pokajanja i oprosta, ključnih vrijednosti za svako pomirenje, za svaki novi savez prijateljstva usmjerenog na dobro, za dobro", dodao je Tremul.

Taj dan se održavala regata

Tragedija na Vergaroli dogodila se 18. kolovoza 1946., kada se na tada popularnom pulskom kupalištu održavala regata Coppa Scarioni, pa su tu bili brojni kupači i gosti. Zaostale mine iz rata izvađene su iz mora u pulskom zaljevu te navodno deaktivirane i pohranjene desetak metara od obale. 

Mine su pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima eksplodirale, a eksplozija je bila razorna. Prema službenim podacima poginulo je 116 osoba, mahom žena i djece, ali dvadesetak tijela nije bilo moguće identificirati pa ih je možda bilo i više, a ranjeno je 216 osoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.