Primorac 2008. naručio skupi namještaj za Ministarstvo, nikad nije plaćeno

Foto: Luka Batelic/PIXSELL

U ožujku 2024. godine, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pod vodstvom Radovana Fuchsa, izgubilo je višegodišnji spor protiv tvrtke Svetice-centar, vlasnika zgrade u kojoj je smješteno Ministarstvo.

Presudom Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, Ministarstvo mora isplatiti više od tri milijuna eura zbog radova na prenamjeni zgrade i nabave skupog namještaja, što je izvršeno na temelju usmenog dogovora iz 2008. godine s tadašnjim ministrom Draganom Primorcem, pišu Novosti.

Svetice-centar podnio je tužbu 2011. godine, tvrdeći da su radovi i oprema, vrijedni više od pet i pol milijuna kuna, bili odobreni po usmenom nalogu Primorca, koji im je obećao refundaciju troškova.

Ministarstvo nikada nije platilo radove, Primorac tvrdi da ne postoje pisani tragovi takvog dogovora

Tvrtka je tvrdila da je, uoči potpisivanja ugovora o zakupu zgrade, Primorac na sastanku s vlasnicima zgrade i svojim suradnicima dogovorio da će oni privremeno financirati radove, a Ministarstvo naknadno podmiriti troškove. No Ministarstvo nikada nije platilo te troškove, pozivajući se na Zakon o javnoj nabavi.

Tijekom dugotrajnog postupka, Primorac i Ministarstvo tvrdili su da ne postoje pisani tragovi takvog dogovora i da bi priznanje značilo kršenje zakona, ali svjedoci su potvrdili suprotno.

Visoki trgovački sud: Ministarstvo je prekršilo zakon

Primorčev savjetnik Mirko Smoljić izjavio je da su vlasnici zgrade bili zaduženi za radove po nalogu Ministarstva, dok je Vedran Šmitran, zaposlenik Svetice-centra, svjedočio da je Primorac osobno odobravao troškove i tražio da se pronađe način za plaćanje. Šmitran je istaknuo da je dogovoreni iznos premašen zbog dodatnih zahtjeva koje je Primorac postavio tijekom radova.

Presuda Visokog trgovačkog suda navodi da je Ministarstvo naručilo radove prilagodbe i opremanja zgrade, čime je prekršilo zakon jer nije provelo postupak javne nabave. Sud je zaključio da je Primorčev iskaz iz 2016. godine, kada je negirao postojanje usmenog dogovora, bio "nevjerodostojan" i "u suprotnosti s dokazima", pišu Novosti.

Primorac presudu naziva "apsurdnom" i "paradoksalnom"

Primorac, koji je u međuvremenu postao predsjednički kandidat HDZ-a, u svojoj izjavi za medije i dalje negira optužbe, nazivajući presudu "apsurdnom" i "paradoksalnom". Iako su svjedoci tijekom postupka izravno imenovali Primorca kao osobu koja je dala nalog za radove i nabavu opreme, on tvrdi da su Svetice-centar sami financirali radove kao uvjet za zakup zgrade.

Unatoč presudi, Ministarstvo pod vodstvom Radovana Fuchsa nastavilo je osporavati postojanje usmenog dogovora, no Državno odvjetništvo odlučilo je ne poduzimati daljnje pravne radnje.

DORH je ocijenio da nema pravne osnove za podnošenje revizije, čime je slučaj praktički zaključen. Ministarstvo će morati podmiriti troškove radova, opreme, sudske troškove i kamate, čime je ukupan iznos narastao na više od tri milijuna eura, pišu Novosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.