Dragan Primorac je kandidat za predsjednika. U videu indirektno prozvao Milanovića

Foto: Screenshot

Dragan Primorac je službeno potvrdio svoju kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske.

Učinio je to nakon dugog nagađanja da će biti predsjednički kandidat kojeg će podržati HDZ.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je izjavio kako će HDZ danas donijeti odluku o predsjedničkom kandidatu, odnosno potpori kandidatu. Posve je izgledno da će njihovu podršku dobiti Primorac. 

Pogledajte video kojim je objavio kandidaturu.

 

Što je Primorac rekao u videu kojim je objavio kandidaturu

"Kad sam prije 15 godina svojom voljom napustio politiku, mislio sam da ona više neće biti dio mog života. Otada svu svoju energiju usmjeravam prema svom liječničkom pozivu, znanosti, razvoju novih tehnologiji i, posebice, edukaciji mladih. I evo me sada s odlukom da se kandidiram za predsjednika Republike Hrvatske jer Hrvatska treba promjenu. Hrvatska može i zaslužuje bolje", rekao je.

"Duboko sam uvjeren da je najteža kriza koja se može dogoditi jednom narodu ona moralna, koja ostavlja duboke tragove u svakom čovjeku. Ako se na krizu morala nadovežu podjele unutar tog istog društva, nemoguće je napraviti ozbiljan iskorak u budućnost. A budućnost ovisi o tome što radimo danas. I nje nema bez snažnog, složnog i sretnog naroda. Kao predsjednik želim vratiti uzajamno poštovanje i uvažavanje u govoru i ponašanju u hrvatsko društvo, posebice u politiku i javni život", nastavio je Primorac. 

Indirektno prozvao Milanovića

Rekao je da predsjednik, pored ustavnih ovlasti, ima snažan autoritet te da se "mora ponašati kako bismo željeli da se ponašaju svi građani" i da "mora ulijevati povjerenje svim građanima u institucije". 

Napomenuo je da predsjednik zastupa Hrvatsku u zemlji i inozemstvu i da je "naša opredijeljenost zapadnim vrijednostima neupitna, kao i naša strateška partnerstva", a da u zemlji predsjednik treba biti onaj koji povezuje. 

Dodao je da je i "u razvijenim demokracijama nezabilježeno da se o stanju u vojsci vode javne rasprave i polemike".

"Kad su u pitanju život i standard naših građana, bit ću najglasniji. Kao predsjednik ću učiniti sve da građani Hrvatske imaju život ispunjen blagostanjem i smislom, a Hrvatska mora postati država reda, pravde i prilika za sve", kazao je. 

"Ulazim u ovu političku utakmicu potpuno neopterećen, profesionalno ostvaren, čista srca i mirne savjesti. Pridružite mi se na ovom putu koji će, uvjeren sam, završiti pobjedom pristojnosti, dobrote i međusobnog poštovanja, ali i svih drugih vrijednosti koje su nam usadili naši roditelji. Izgradimo zajedno uljuđenu, stabilnu i sigurnu Hrvatsku jer budućnost naše domovine ovisi isključivo o nama", zaključio je Primorac u videu kojim je objavio svoju kandidaturu. 

Plenković: Radi se o kandidatu koji će čvrsto usidriti Hrvatsku u zapadni krug

Plenković jučer nije želio izravno reći da će HDZ danas podržati Primorca, no iz onoga što je kazao to se može iščitati. 

"Riječ je o kandidatu koji će čvrsto usidriti Hrvatsku u zapadni krug, Europsku uniju i voditi politiku koja će nas voditi tamo gdje pripadamo. Kandidat HDZ-a za predsjednika države bit će kandidat poštivanja Ustava i vladavine prava, kandidat koji će čvrsto usidriti Hrvatsku u zapadni krug i vratiti civilizirani, kulturni dijalog na hrvatsku političku scenu", rekao je Plenković jučer. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.