Županija spremna pomoći nakon požara pilane u Mrkoplju. "Treba zaštititi radnike"

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut (SDP) izjavio je danas da je Primorsko-goranska županija (PGŽ), u slučaju da se pokaže potreba, spremna financijski pomoći nakon nedavnog požara u kojem je izgorjela pilana u Mrkoplju.

"U slučaju da se pokaže potreba pomoći ljudima koji bi eventualno ostali bez posla, PGŽ je spreman osigurati sredstva iz proračunske pričuve da se osigura pomoć Općini Mrkopalj, koja bi onda reagirala da zaštiti ljude", kazao je Braut na sjednici Županijske skupštine.

"Zasad nitko iz pilane neće ostati bez posla"

Braut je rekao da su predstavnici županije bili u Mrkoplju i razgovarali s vlasnikom pilane, koji je najavio kako će "dati sve od sebe" da zadrži sve zaposlene i da je već poduzeo mjere kako bi se u pogon stavila mobilna pilana.

Po Brautovim informacijama, nitko za sada neće ostati bez posla, a pomoć su ponudili i drugi. Pogon pilane je osiguran pa je uvjeren da će osiguranje podmiriti troškove obnove, a PGŽ će pomoći u administrativnom dijelu jer su za obnovu pilane potrebne dozvole.  

Željko Lambaša (SDP) je predložio da se i rebalansom, bude li potrebe, osiguraju sredstva za Općinu Mrkopalj i pilanu, posebice radnike.

"Kadrovski problemi Kanala Ri"

Na pitanje nezavisnog Leonarda Pavele o ozbiljnim problemima regionalne televizije Kanal Ri, čiji je PGŽ suvlasnik, Braut je rekao kako problem nije isključivo financijski, već očito postoje kadrovski problemi. Stoga će pismo glavnog urednika o operativnim problemima proslijediti Nadzornom odboru tog trgovačkog društva.

Josip Katalinić (Most) još jednom je upozorio na smrad iz Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćine i pitao hoće li županija svoj suvlasnički dio i ovlasti prenijeti na lokalne jedinice, kako bi se vidjelo mogu li one riješiti problem.

Pročelnik Ljudevit Krpan odgovorio je kako je problem u sve većoj količini otpada i biorazgradivom otpadu jer država nije posve uredila sustav zbrinjavanja. Udjeli PGŽ-a u Ekoplusu, tvrtki koja upravlja Marišćinom, na raspolaganju su za nula kuna lokalnim jedinicama koje su spremne preuzeti odgovornost i udjele, kazao je.

Nije prihvaćen polugodišnji izvještaj o izvršenju županijskog proračuna za 2024.

Županijska skupština nije prihvatila polugodišnji izvještaj o izvršenju županijskog proračuna za 2024. jer je "za" glasalo 17 članova Skupštine, 11 ih je bilo protiv, a osam suzdržanih.

Dio vijećnika je ocijenio da se proračun dobro puni, dok su neki ukazivali na neutrošena sredstva, kao i da se vidi samo izvršenje tekućih obaveza, a gotovo nema projekata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.